st., 17. duben 2024 09:30

Saharský prach vystřídaly v druhé půlce dubna teplotní šoky v Česku

Ilustrační Ilustrační Zdroj: Lucie Michlová
Písečný prach ze Sahary zasáhl začátkem měsíce Česko, vystřídalo ho tropické horko. Následovat budou teploty pod bodem mrazu.

Saharský prach

Česká republika se potýkala s výjimečnou situací ovzduší. Celé území dle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zasáhly částice prachu ze Sahary s vysokou koncentrací, která je ojedinělá. Na příchod saharského písečného prachu upozorňoval ČHMÚ s předstihem na sociálních sítích, avšak podmínky pro vyhlášení smogové situace byly naplněny až v sobotu 30. března.

Nejdříve se začaly koncentrace zvyšovat v Jihočeském kraji. Smogová situace na některých místech v ČR trvala až do druhého dubnového dne. Pravidla pro vyhlášení i odvolání smogových situací jsou vázána na 12hodinové průměry koncentrací znečišťujících látek a dále na předpokládaný vývoj koncentrací v následujících 24 hodinách s ohledem na předpověď meteorologické situace. První dubnové odpoledne se držely zvýšené hodinové koncentrace především ve východní části republiky a postupně ustupovaly směrem k severovýchodní části Moravskoslezského kraje.

Výkyvy a rekordy teplot

Letošní březen byl již desátým nejteplejším měsícem v řadě v historii ČR. Jednalo se o vůbec nejteplejší březen zaznamenaný na území ČR v období od roku 1961. Průměrná teplota dosáhla 7 stupňů Celsia a byla tak o 0,73 stupně vyšší než průměr mezi lety 1991 až 2020. Srážkově byl březen průměrný.

Na apríl meteorologové naměřili letošní první letní den, ten je stanovený teplotní hranicí nad 25 stupňů, což není nic neobvyklého v dubnu, avšak hned následující víkend padly na mnoha místech další teplotní rekordy. První tropický den zažilo Česko 7. dubna, kdy stanice Praha Komořany hlásila 30,6 stupně. V druhé půlce dubna letní počásí vystřídají téměř ranní mrazíky, teploty mohou klesnout až k nule, očekávat můžeme i déšť.

Zobrazeno 91 krát
Naposledy upraveno: st., 17. duben 2024 11:56
Pro psaní komentářů se přihlaste