so., 5. březen 2016 23:55

Kobry a užovky získaly šest Českých lvů

Praha - První březnovou neděli propůjčila Česká televize svůj hlavní vysílací čas 23. ročníku udílení cen České filmové a televizní akademie Český lev. Slavnostním předáváním provázela Lucie Výborná. Ocenění umělci si sošky převzali z rukou významných osobností české vědecké obce v Dvořákově sále pražského Rudolfina. Nejúspěšnějším filmem loňského roku se stal snímek Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského, který proměnil šest z celkem dvanácti nominací.

Filmová a televizní akademie rozdala křišťálové sošky vítězům z dvaceti kategorií. V úvodu večera udělili akademici ceny za technické kategorie. Sošky za nejlepší zvuk i hudbu získalo česko-německé koprodukční drama Schmitke. Pohádka Sedmero krkavců Alice Nellis si porotu získala svými kostýmy, maskami a scénografií.

Letošní ročník poprvé ocenil také televizní tvorbu. V této sekci akademiky nejvíce zaujal film Americké dopisy České televize, seriál Mamon z produkce české mutace HBO a dokument Filmová lázeň.

Mimořádným počinem roku se stal krátkometrážní seriál Kancelář Blaník, který se na internetovém portálu stream.cz pyšní čtyřmi sériemi a více než pětadvaceti miliony zhlédnutí. Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii si převzal kameraman Stanislav Milota, který spolupracoval s režisérem Štěpánem Skalským nebo Jurajem Herzem na snímku Spalovač mrtvol.

Slavnostní předávání pokračovalo uměleckými kategoriemi. Ceny za nejlepší střih a scénář si odnesl Petr Zelenka za film Ztraceni v Mnichově. Český lev za nejlepší kameru připadl Petru Koblovskému za jeho práci na Kobrách a užovkách. Úspěchy filmu Jana Prušinovského pokračovaly i při udílení hereckých cen. Sošku získal jeho hlavní protagonista Matěj Hádek, za vedlejší role jeho bratr Kryštof Hádek a herečka Lucie Žáčková. Cenu za nejlepší hlavní ženskou roli obdržela Alena Mihulová za svůj výkon v psychologickém dramatu Domácí péče.

Zbývající královské kategorie za nejlepší režii a nejlepší film ovládl opět snímek Kobry a užovky Jana Prušinovského, který kromě šesti Českých lvů získal i Cenu filmových fanoušků.

Zobrazeno 2006 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:28
Pro psaní komentářů se přihlaste