ne., 3. září 2017 16:15

Severní Korea pokračuje v jaderných testech. Nyní vyzkoušela vodíkovou bombu

KLDR pokračuje v testech jaderných zbraní KLDR pokračuje v testech jaderných zbraní Zdroj: www.express.co.uk
Soul - KLDR v neděli otestovala další jadernou zbraň, konkrétně vodíkovou bombu. Celkem se jedná o šestý jaderný pokus Severní Koreje od roku 2006. Jižní Korea požaduje za tento test pro svého souseda další sankce a tvrdý trest. Kromě Rady bezpečnosti OSN a Mezinárodní agentury pro atomovou energii odsoudila tuto akci také Čína. 

Jihokorejská meteorologická agentura zaznamenala otřes o síle 5,6 stupňů Richterovy škály. Podle ní pocházelo ohnisko ze známého jaderného testovacího stanoviště Severní Koreje Pchunggje nacházejícího se v izolované hornaté provincii Hamgjong. Informovala o tom agentura Yonhap. Podle jihokorejské meteorologické agentury způsobil otřes lidský faktor, což naznačuje, že izolovaná země provedla šestý jaderný pokus.

Severokorejská agentura KCNA potvrdila, že se jednalo o typ bomby, kterou lze použít do mezikontinentálních balistických střel. Ty mohou údajně zasáhnout i území Spojených států amerických. Inspekci jaderné bomby provedl před testem i vůdce KDLR Kim Čong-un. Podle agentury má nová vodíková bomba "velkou ničivou sílu".

Svět jaderný test odsoudil

Jižní Korea uvedla, že nedělní jaderný test Severní Koreje by se měl setkat s "nejsilnějším možným" odporem včetně nových sankcí OSN, aby "zcela izolovaly" tuto zemi. Soul a Washington také diskutovali o nasazení strategických vojenských prostředků Spojených států na Korejský poloostrov, uvedl v tiskové zprávě jihokorejský poradce pro národní bezpečnost Chung Eui-yong.

Mezinárodní jaderný dozor fungující pod hlavičkou OSN v neděli nazval jaderný program Severní Koreje jako vážný problém. "Dnešní jaderný test Korejské lidově demokratické republiky (KLDR) je mimořádně politováníhodný akt... Opět naléhavě vyzývám KLDR, aby plně implementovala všechna příslušná usnesení," řekl Yukiya Amano, šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Jednání Pchjongjangu kritizuje také Čína, která je tradičním spojencem Severní Koreje. Čínské ministerstvo zahraničí v prohlášení vyzvalo KLDR, aby své kroky zastavila a rovněž uvedlo, aby se podřídila usnesením Rady bezpečnosti.

Zobrazeno 2286 krát
Naposledy upraveno: po., 11. září 2017 12:23
Pro psaní komentářů se přihlaste