út., 25. září 2012 23:51

Sigma vyloupila Letnou a přihlásila se do boje o titul

V pondělní dohrávce 8. kola Gambrinus ligy na sebe narazily dva týmy, které spolu sehrály květnové finále Poháru České pošty – Sparta Praha a Sigma Olomouc. Vzhledem k postavení obou týmů v tabulce a síle kádrů obou mužstev se očekával ofenzivní a kvalitní zápas, kterého se ale diváci dočkali až v druhém poločase.

Favoritem zápasu byla domácí Sparta, která se v případě vítězství mohla vyšvihnout na výsluní ligové tabulky, navíc nutně potřebovala odčinit dvě předešlé porážky v Plzni a Lyonu. Začátek zápasu provázela komorní atmosféra poloprázdných tribun Generali Areny a lehký podzimní deštík, čemuž také odpovídala úroveň hry v první půlhodině utkání. Hostující Sigma vsadila na propracovanou defenzívu a přenechala tak Spartě herní iniciativu, čehož však Pražané dlouho neuměli využít.

Na první velkou šanci si tak diváci museli počkat až do 39. minuty, kdy po rohovém kopu Sparty vyrážel míč z brankové čáry Doležal a následnou prudkou střelu reflexivně vyrazil kvalitně chytající gólman Blaha, který v sestavě Sigmy nahradil dlouhodobě zraněného Zdeňka Zlámala.

Ve druhém poločase se s přibývajícím deštěm stupňovalo i tempo utkání, přesto se obraz hry téměř nezměnil – Olomouc pozorně bránila a své brejky nedokázala dotáhnout až k zakončení. Úsilí Sparty a především jejího klenotu, Kamerunce Kweukeho, vedlo až k situaci z 60. minuty, kdy se Sparťanský útočník důrazně probil přes olomouckou obranu, obhodil si gólmana Blahu a po kontaktu velmi ochotně padl k zemi. Následně nařízenou penaltu bezpečně proměnil ránou doprostřed brány reprezentant Václav Kadlec.

Inkasovaný gól však naprosto změnil obraz zápasu. Místo útlumu se Hanáci začali tlačit do útoku, zlepšili pohyb a domácí si s jejich aktivitou nevěděli rady. Zákonité rozuzlení přišlo pouhých šest minut od první branky. Po exkluzivním centru Rossiho z pravé strany se jistou hlavičkou do protipohybu gólmana prosadil olomoucký šutér Michal Ordoš.

O tom, jak je fotbal krutý, se přesvědčili Sparťané v 78. minutě, kdy Matějovský našel krásnou uličkou Kweukeho, který se řítil sám na gólmana Olomouce, ale ten ho předvídavým zákrokem vychytal. Z následné protiakce získala Sigma rohový kop, který se od kapitána Škerleho odrazil ve vápně k Ordošovi a ten svým druhým gólem v utkání otočil skóre zápasu na stranu ambiciózního moravského celku.

Zbytek utkání se nesl ve znamení marné snahy Sparty o vyrovnání a uvolněné hry hostů, takže utkání skončilo za stavu 2:1. Olomouc tím přeskočila v tabulce brněnskou Zbrojovku a na 4. místě ztrácí pouhé dva body na vedoucí duo Plzeň-Jablonec. Zato Sparta zůstává třetí, ale dvě ligové prohry za sebou notně otřásly jejím sebevědomím.

AC Sparta Praha – SK Sigma Olomouc 1:2 (0:0)

Branky: 60. Z penalty Kadlec – 66. a 78. Ordoš. Rozhodčí: Adámek – Jiřík, Hájek. ŽK: Gil, Pamič, Pavelka – Schulmeister, Blaha, Hořava. Diváci: 7756

Sparta: Vaclík – Vidlička (28. Gil), Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek (81. Přikryl), Pavelka (70. Matějovský), Holek, Krejčí - Kadlec - Kweuke. Trenér: Vítězslav Lavička.

Olomouc: Blaha - Rossi, Dreksa, Škerle, Vepřek - Pospíšil, Hořava - Petr (83. Hubník), Ordoš, Schulmeister - Doležal (86. Klesnil). Trenér: Roman Pivarník.

Zobrazeno 1842 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:43
Pro psaní komentářů se přihlaste