ne., 6. březen 2022 21:43

Slavnostní předávání cen Český lev ovládl film Zátopek

Předávání výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) Český lev 2022. Zleva producent Kryštof Mucha, předávající Václav Marhoul a režisér David Ondříček za nejlepší celovečerní hraný film Zátopek. Předávání výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) Český lev 2022. Zleva producent Kryštof Mucha, předávající Václav Marhoul a režisér David Ondříček za nejlepší celovečerní hraný film Zátopek. Zdroj: ČTK
Praha - V sobotu 5. března probíhalo slavnostní udělování filmových cen Český lev, které vysílala Česká televize živě z pražského Rudolfína. Celý večer uváděl moderátor Jiří Havelka. Letošní ročník se nevěnoval jen filmařům, ale také Ukrajině. Po vyhlášení cen se letos nekonala party v prostorách slavnosti. Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) se rozhodla věnovat uspořené finance těm, kteří je v tuto chvíli potřebují nejvíce. Během přímého přenosu měli možnost přispět i samotní diváci.

Aktuální dění na Ukrajině se promítlo se i do sobotního předávání cen Český lev. Večer se nesl ve vlně solidarity k Ukrajině. Dokonce i samotné herečky přišly v modrožluté. Během přímého přenosu měli diváci možnost přispět na konto Člověk v tísni a pomoct tak lidem na Ukrajině. Na začátku večera promluvil k hostům ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. Na pomoc obětem ruské agrese se vybralo 5,6 milionů korun.  

Sošku Českého lva si mohli nominovaní odnést hned v několika kategoriích. Vyhlášeno jich bylo dohromady dvacet. Kromě nejsledovanějších kategorií jako jsou herecké výkony, režie a film roku se také udělují ceny za kameru, střih, zvuk, hudbu a další. Od roku 2020 jsou zde zařazeny i dvě nové kategorie, nejlepší animovaný film a nejlepší krátký film. Hodnoceno bylo třicet devět filmů, které byly uvedeny do kin v předešlém roce. 

V soutěži o nejlepší celovečerní film a celkovou shodou třinácti nominací se utkaly snímky Okupace a Zátopek. Kategorii nakonec vyhrál snímek tvůrce Davida Ondříčka – Zátopek, který si odnesl i sošku za nejlepší režii. Životopisný film Zátopek získal kromě osmi Lvů také diváckou cenu karlovarského festivalu. 

Nejlepší televizním filmem nebo minisérií se stal snímek Božena. Cenu převzali hlavní producent Michal Reitler a herečka Aňa Geislerová, která ztvárnila hlavní roli. 

Cenu za nejlepší herec v hlavní roli získal Václav Neužil za film Zátopek. Nejlepší herečkou byla vyhlášena Pavla Gajdošíková za snímek Chyby. Ocenění předával sedminásobný držitel ceny Ivan Trojan. 

Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii si odnesl zvukař Ivo Špajl. Jeho práce byla představena v medailonku, kde bylo vyjmenováno řada snímků, na nichž se podílel. Mezi nimi byla i Kolja, Láska mezi kapkami deště či Lotrando a Zubejda.

Nejlepším animovaným filmem se stal snímek Myši patří do nebe. Dalším oceněním v kategorii nejlepší dokumentární film vyhrála Jednotka intenzivního života. Velmi procítěným projevem překvapila diváky herečka Elizaveta Maximová, která svým projevem chtěla podpořit Rusy a Ukrajince stojící proti stávajícímu režimu. 

 

Zobrazeno 316 krát
Naposledy upraveno: ne., 27. březen 2022 09:29
Pro psaní komentářů se přihlaste