st., 14. březen 2018 20:14

Slovenský premiér Robert Fico nabídl demisi

Slovenský premiér Robert Fico nabídl demisi Slovenský premiér Robert Fico nabídl demisi Zdroj: commons.wikimedia.org
Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico nabídl ve středu 14. března při setkání s prezidentem Andrejem Kiskou demisi. Zároveň však popřel, že by se jeho odstoupením z postu premiéra měly konat nové volby, proběhne pouze sestavení nové vlády, ve které by měl post premiéra zůstat straně Směr-sociální demokracie.

Fico na setkání s prezidentem nabídl svou demisi v případě splnění tří podmínek: prezident bude respektovat současnou vládní většinu, a bude respektovat současnou koaliční smlouvu, na jejímž základě navrhuje premiéra strana Směr-sociální demokracie. "V případě, že bude pan prezident souhlasit, jsem připraven podat demisi už zítra. Považuji za důležité, aby současná vládní koalice nadále naplňovala mandát, který dostala od voličů," uvedl Fico.

Podle informací deníku SME by měl být novým premiérem dosavadní vicepremiér Peter Pellegrini.

Na úvod tiskové konference Fico řekl: "Už několik dní je Slovensko v krizi, která je způsobena bezohledným zneužíváním vraždy k politickým účelům.“ Narážel tím na vraždu novináře Kuciaka a jeho snoubenky. "Akceptuji právo lidí vyslovit svůj vlastní názor, a to i hlasitě na ulici a proti vládě nebo proti mé osobě. Zároveň však upozorňuji na právo voličů, aby jejich názor vyslovený v demokratických volbách byl plně respektován. Proto považuji za důležité, aby současná vládní koalice naplňovala i nadále svůj mandát od voličů," doplnil.

Předčasné volby nechce riskovat, protože se bojí, že by v zemi zavládl politický chaos. Podle něj je současný mediální obraz Slovenska jakožto "černé díry", nebezpečné a rozhádané země, nepravdivý. "Slovenská republika je v dobré kondici, což je i zásluha dosavadní práce současné vládní koalice. Je proto naší povinností naplňovat vůli lidí i nadále a neodevzdat stát bez jakéhokoli důvodu opozičním amatérům a křiklounům, jako jsou pánové Matovič, Galko, Kollár nebo Sulík s jeho nebezpečnými protievropskými postoji," řekl.

Ficův návrh demise ocenili i předsedové konkurenčních politických stran, mezi nimi předseda Most-híd Béla Bugár a předseda Slovenské národní strany Andrej Danko. ČTK v této souvislosti uvedla, že popularita vládnoucího Směru po vraždě Kuciaka výrazně poklesla na současných dvacet procent. I to může způsobovat neochotu strany jít do předčasných voleb. V případě demise však Fico nadále zůstane v předsednictvu strany.

Zobrazeno 1802 krát
Naposledy upraveno: st., 14. březen 2018 20:45
Pro psaní komentářů se přihlaste