čt., 24. březen 2022 22:44

Smetanovy sady ožijí filmovým festivalem PAF. Konat se bude na Výstavišti Flora

Přehlídka animovaného filmu (PAF) Přehlídka animovaného filmu (PAF) Zdroj: www.fullmoonzine.cz
Festival filmové animace a současného umění s názvem Přehlídka animovaného filmu Olomouc (PAF) letos vůbec poprvé se svým programem zamíří do prostor Výstaviště Flora Olomouc, sídlících ve Smetanových sadech poblíž botanické zahrady a sbírkových skleníků. Přehlídka s názvem PAF Spring Olomouc se uskuteční 25. až 26. března. Návštěvníci se mohou těšit na dva dny a dva večery projekcí, performance, prezentací a koncertů.

Festival se k divákům vrací po dvou letech fyzické absence z důvodu opatření v souvislosti s pandemií. Kromě změny data konání se rozhodli pořadatelé přesunout i festivalové centrum z jezuitského konviktu do pavilonů a skleníků olomoucké Flory. Festivalové centrum tentokrát sídlí v pavilonu G, kde bude od 14 hodin zdarma přístupný multifunkční prostor s kavárnou, knihkupectvím, akreditačním centrem, dětským koutkem a herní zónou. 

Pořadatelé se chtěli během odložené prosincové přehlídky zaměřit na otázky spjaté s přelomem milénia a na roky, které následovaly. Téma zůstane stejné i pro jarní etapu přehlídky. Dorazí ti nejlepší tuzemští i zahraniční hosté hudební a výtvarné scény. Ikonami milénia jsou vizuální umělci Lizzie Fitch a Ryan Trecartin, kteří svá díla v České republice představí vůbec poprvé a osobně uvedou svá videa hned na několika místech v olomouckých parcích. 

Na festivalu nebude chybět ani britský skladatel Richard Skelton, který se svojí tvorbou vychází z ponuré atmosféry severoanglických mokřadů. Na přehlídce připraví projekt pro barokní kapli v Olomouci. Do Olomouce přijede také libanonská vizuální umělkyně Rana Hamadehová, která dlouhodobě žije a tvoří v Nizozemsku. V programu nechybí ani tvůrčí filmový crossover Televize Estráda, což je internetová platforma produkující audiovizuální obsah. Její fiktivní prostor obývají postavy (loutky), které mají své vlastní profily na sociálních sítích, kde prezentují své postoje a příběhy.

PAF nabídne divákům v programu i Markétu Wagnerovou, což je pseudonym umělce usazeného v Brně. Na přehlídce uvede ve světové premiéře osud Pana Ovocňáka 2, který vzniká ve spolupráci s Televizí Estráda. V blízkosti sbírkových skleníků se svou poslední deskou vystoupí také dvojice hudebních producentů z Manchesteru známých jako Space Afrika. 

Podrobný program festivalu PAF Olomouc 2022 je dostupný na stránkách www.pifpaf.cz

Přehlídka animovaného filmu (nyní PAF - Přehlídka filmové animace a současného umění) vznikla v roce 2000 jako platforma pro netradiční setkávání s animovaným filmem a jeho hraničními formami a druhy. Za dobu své existence se PAF stal jednou z nejprogresivnějších českých přehlídek současného vizuálního a zvukového umění.

 

Zobrazeno 786 krát
Naposledy upraveno: pá., 25. březen 2022 12:12
Pro psaní komentářů se přihlaste