ne., 26. listopad 2023 22:42

Šokující vražda mladé studentky upozornila na problematiku genderově zaměřených útoků v Itálii

Genderově zaměřené útoky jsou v Itálii aktuální problematikou. Genderově zaměřené útoky jsou v Itálii aktuální problematikou. Zdroj: freepik.com/freepik
Poslední dny je v Itálii žhavým tématem vražda 22leté ženy, jejíž tělo nalezli v sobotu ráno s mnohačetnými bodnými ranami na severu Itálie. Dle dostupných zdrojů ženu zavraždil z vášně její bývalý partner. Vražda mladé ženy pobouřila italské obyvatelstvo především z důvodu v minulosti laxního přístupu vlády k problematice útoků zaměřeních na ženy, a její neochotou těmto ženám pomoci.

Studentka inženýrství, 22letá Giulia Cechettinová, si dne 11. listopadu se svým bývalým partnerem šla koupit šaty na svoji nadcházející promoci. Domů už se nevrátila. Tělo bylo nalezeno po týdnu intenzivního pátrání na dně rokle u jezera Lago di Barcis vzdáleného přibližně 120 km severně od Benátek. Přestože se případ stále vyšetřuje, vše nasvědčuje tomu, že dívku zavraždil 22letý Filipp Turetta, s kterým ji bezpečnostní kamera zachytila naposledy. Dle kamerových záznamů pořízených před zmizením se dvojice pohádala a Fillipo následně svoji expartnerku udeřil. O dalším osudu těchto dvou nikdo něvěděl až do chvíle nalezení pobodaného těla. 

Turettu zatkli následující den skoro 1000 km od místa činu, nedaleko německého města Lipsko, poté, co všímavý řidič upozornil policii na auto zaparkované na dálnici bez zapnutých světel. Podezřelému z vraždy při útěku došly finance na palivo. Policie aktuálně podezřelého zadržuje v Německu, ale v nebližších dnech bude vydán italským úřadům, kde bude probíhat další vyšetřování.

Itálií ode dne nálezu těla zmítá vlna plošných demostrací a protestů. Demonstranté spojují vraždu Cechettinové s faktem, že italská společnost je ve velké míře stále patriarchální a normalizuje toxické chování mužů, jakým je právě i Turetta. V průběhu vyšetřování totiž vyšlo najevo, že Turetta byl vůči Cechettinové velmi žárlivý, majetnický a obsesivní, což později vedlo k jejich rozchodu, s kterým se Turetta nedovedl smířit. „Monstrum je vyjímka. Někdo, kdo není součástí společnosti, někdo, za koho společnost nemusí převzít odpovědnost. V tomto případě společnost odpovědnost nese. Tato monstra dle společnosti nemocná nejsou. Jsou zdravými syny patriarchální společnosti a kultury znásilnění,“ sdělila Elena Cechettinová, sestra zavražděné. Dále také uvedla následující: „Femicida je vražda, kterou spáchal stát, jelikož není schopen oběti násilí chránit. Je třeba finančně podporovat centra proti násilí a v případě potřeby poskytnout obětem pomoc.“

Také italská ministryně Giorgia Meloni vydala na svých sociálních sítích oficiální vyjádření: „Každá vražda ženy, která se „provinila“ tím, že je svobodná, je úchylkou, kterou nelze tolerovat, což mě vede k pokračování v cestě k zastavení tohoto barbarství." Zárověň do budoucna slíbila zavedení nové vzdělávací kampaně v rámci škol, která by se měla postarat o vymýcení násilné kultury, a projevila svoji podporu navýšením finančních příspěvků pro ženské útulky a centra proti násilí. 

Vražda Cechettinové je, dle údajů oficiálně vedených Ministerstvem vnitra, již 102 vraždou ženy v Itálii od začátku roku, kdy 53 z těchto vražd spáchal bývalý či současný partner zavražděných. Počet genderově zaměřených vražd má tendenci se každým rokem zvyšovat. Návrh zákona, který by posílil opatření pro boj proti genderovému násilí v Itálii, míří do Senátu ve středu 22.11.2023.

 

 

 

 

 

 

Zobrazeno 184 krát
Naposledy upraveno: po., 27. listopad 2023 15:20
Pro psaní komentářů se přihlaste