po., 18. duben 2016 22:03

Sparta ztrácí na Plzeň už jedenáct bodů

Pětadvacáté kolo fotbalové Synot ligy už je minulostí. Zatímco vedoucí Plzeň doma proti Brnu nezaváhala, Sparta na ni nabrala na druhém místě ještě výraznější ztrátu, když pouze remizovala s Bohemians 2:2.

Vše načala páteční předehrávka, v níž Jablonec zavítal na pražskou Julisku, aby změřil síly s Duklou. Diváci postupně viděli sedm gólů, přitom až do třicáté minuty se hrálo bez branek. Pak ale Ondřej Vrzal z voleje trefil prodloužený centr Mareše, aby tak poslal Duklu do vedení a zároveň tím odstartoval její velkou jízdu. Už o tři minuty později zahrával Mareš rohový kop, na který si naskočil Gorkšs a domácí se mohli jít podruhé radovat. Na 3:0 zvyšoval z dorážky Tetour a to stále běžela teprve pětatřicátá minuta. Poločas hrůzy z pohledu Jablonce dokonal ve třiačtyřicáté minutě Mareš a do šaten se tak šlo za stavu 4:0 pro Duklu. Do druhé půle lépe vstoupili hosté, po rohovém kopu sice Tecla vychytal Bárta, ale na dorážku Marka Kysely už byl krátký. Kdo čekal, že se Jablonec vzchopí a gólové manko ještě sníží, tak se hrubě mýlil. V třiasedmdesáté minutě opět úřadoval muž zápasu Jakub Mareš a svým druhým zásahem večera vrátil Dukle čtyřbrankový náskok. Definitivní tečku za tímto utkáním pak udělal domácí Manzia, který se prosadil v šestaosmdesáté minutě a Dukla tak porazila Jablonec 6:1.

V souboji dvou celků, které se na jaře trápí, nastoupily Teplice proti Zlínu. Začátek zápasu vyzněl lépe pro domácí, už v páté minutě vyrazil brankář Dostál centrovaný míč pouze do Jugase a byl z toho nešťastný vlastní gól. Ještě hůře bylo zlínským ve třiatřicáté minutě, když na 2:0 zvyšoval Tomáš Vondrášek. Ten se akrobaticky položil do centru Hory a svou trefou určil i poločasové skóre. Druhá půle však vypadala úplně jinak. Už v padesáté minutě unikl domácí obraně Koreš, který se tváří v tvář Grigarovi nemýlil. Vyrovnání pak přišlo po gólu Vukadinoviče z osmašedesáté minuty, který se prosadil po centru Pazdery. Otřesené Teplice se ještě snažily najít odpověď, ale výsledek už se nezměnil a oba týmy si tak připsaly bod za remízu 2:2.

Na Slovácko přijela Mladá Boleslav, která se i nadále žene za pohárovou Evropou. Hosté začali aktivněji, ale gólman Heča si poradil jak s dalekonosným pokusem Jánoše, tak s hlavičkou Magery. Zdálo se, že si brankář domácích poradí i s další akcí Boleslavi, když vyrazil střelu Chramosty, bohužel pro Slovácko však pouze k Jánošovi a ten zblízka otevřel skóre. Hosté si i nadále vytvářeli šance, v cestě jim ale opět stál Heča. V závěru půle mohlo Slovácko z ničeho nic vyrovnat, když se po rohovém kopu ke střele dostal Daníček, ale hostující Diviš si s jeho ránou poradil. Začátek druhého dějství málem přinesl vyrovnání, ale Kerbrův přímý kop orazítkoval pouze tyč. Na druhé straně ve vyložené šanci selhal Chramosta, ale i tak se Boleslavi povedlo svůj náskok navýšit, když Koné ve vlastním vápně fauloval Takácse a nařízenou penaltu proměnil Lukáš Magera. Slovácko se sice ještě pokusilo něco s výsledkem udělat, ale přímý kop Valenty se neujal. Došek pak dokonce dopravil míč do brány, ale stál u toho v ofsajdu. Boleslavští si tak odváží výhru 2:0.

Olomoucká Sigma hostila Slavii a oba týmy potřebovaly bodovat. Domácí proto, aby se přiblížili nesestupovým pozicím a slávisté zase stále myslí na příčky zajišťující účast v Evropské lize. Největší šanci prvního poločasu měli hosté, když střílel Mešanovič, ale Reichl si s jeho pokusem poradil. Divácky zajímavější byla až druhá půle, ve které začaly padat i góly. O ten úvodní se postaral olomoucký Jan Navrátil, který po přiklepnutí Chorého překonal Pavlenku. Na slávistického brankáře chtěl vyzrát i Houska, ale jeho střelu z přímého kopu hostující gólman vyrazil. Dopředu se následně osmělila i Slavia a byl u toho Jaromír Zmrhal. Ten v třiasedmdesáté minutě ještě Reichla nepřekonal, ale o šest minut později už mohl slavit, když pohotově dorazil střelu Hušbauera. Obě mužstva mohla vítězství strhnout na svou stranu, ale nejdříve Pavlenka vyrazil střelu Vepřeka a v nastavení Reichl vyškrábl hlavičku Součka, takže utkání skončilo remízou 1:1.

V Příbrami se představil ostravský Baník a v první půli měli více ze hry přece jen domácí, Štípek však z voleje bránu netrefil a Pilík nevyzrál na brankáře Šroma. V úvodu druhého poločasu už se ale domácí dokázali prosadit, do vedení je šajtlí poslal Valerijs Šabala. Chvíli poté mohl vyrovnat Hrubý, ale pálil nad příbramskou branku. Tu trefil v pětasedmdesáté minutě Azevedo, když z hranice vápna napálil míč z voleje a gólman Hruška byl bezmocný. Baník ale následně srazilo vyloučení, když se po druhé žluté kartě z trávníku poroučel Vraštil. Pak ale přišel přímý kop hostů, který si do vlastní brány srazil Bednář a Baník tak šel překvapivě do vedení. To mu vydrželo až do závěrečného hvizdu, protože gól, který Příbram vstřelila, nebyl uznán kvůli ofsajdu a ve čtvrté minutě nastavení ještě ostravské zachránil Šrom. Hosté si tak připsali nečekané tři body za vítězství 2:1.

Sobotní program Synot ligy uzavřel zápas Liberce s Jihlavou, kde byli jasnými favority domácí. To potvrzovali i na hřišti, ale první vážnější příležitost neproměnil Folprecht. Jeho kolega ze zálohy Herolind Shala už si ale vedl lépe a v čtyřiatřicáté minutě zpoza vápna překonal Hanuše. To se mu povedlo i o deset minut později, tentokrát Shala využil Vůchovy přihrávky a gólman hostí tak podruhé kapituloval. Po pauze opět hrozil Slovan, Egon Vůch ale zblízka Hanuše nepropálil. Po hodině hry se do útoku konečně dostali i hosté, ale Neradův pokus dokázal Koubek vyrazit. Za Liberec pak balon do sítě dopravil Pulkrab, ale jeho gól mu kvůli chybně odmávanému ofsajdu nebyl uznán. Domácí zápas i tak kontrolovali a mohli se nakonec radovat z výhry 2:0.

V neděli se hrály ještě dva zápasy a prvním z nich byl souboj Plzně s Brnem. Zbrojovka se v desáté minutě dostala překvapivě do vedení, Zoubele našel ve vápně Řezníčka a ten mířil přesně. Po pěti minutách málem srovnal Jan Baránek, ale gólman Melichárek jeho hlavičku reflexivně vyrazil. Za další dvě minuty už se ale Baránkovi zadařilo lépe a zblízka srovnal na 1:1. Plzeň mohla ještě do poločasu vstřelit vedoucí branku, ale své šance nevyužili Holenda ani Kolář, který ztroskotal na brankáři hostí. Druhé dějství začalo vyloučením, Pašek během dvou minut obdržel dvě žluté karty a musel ze hřiště. Domácí si sice vytvářeli příležitosti, ale opět se nepodařilo skórovat Kolářovi s Holendou a neuspěl ani střelec první branky Baránek. Plzeň tak vysvobodil až střídající Jan Kopic, který deset minut před koncem zblízka překonal Melichárka a zajistil domácím vítězství 2:1.

Celé kolo uzavřelo měření sil mezi Bohemians a Spartou. Letenští do tohoto utkání nevstoupili ideálně a už po deseti minutách prohrávali, brejk domácích přesně zakončil Alejandro Acosta. Na druhé straně se o vyrovnání snažil Mareček, Zlámal ale jeho pokus vyrazil na roh. Pak opět zahrozili domácí, ale Čížek nedokázal jejich vedení navýšit. V šestatřicáté minutě tak Sparta vyrovnala, když Dočkalovu střelu do sítě šikovně tečoval Lafata. Dočkal nebezpečně pálil i o tři minuty později, jeho ránu ale srazil stoper Krch. I ve druhém poločase se připomněl Dočkal, ale tentokrát nedokázal trefit bránu. To na druhé straně potrestal Šmíd a domácí od padesáté minuty opět vedli. O pár minut později mohl podruhé vyrovnat Lafata, ale neuspěl proti Zlámalovi. Sám před gólmanem se na druhé straně ocitl i Čížek, poslal však balon těsně vedle. Ve třiašedesáté minutě se konečně gólově prosadil aktivní Bořek Dočkal, který po přihrávce Krejčího přece jen srovnal. Nemuselo to však trvat dlouho, za Bohemians to zkoušel Acosta s Čížkem, druhého jmenovaného dokonce zastavila až tyč. A činit se museli i brankáři. V devadesáté minutě nejprve Bičík zneškodnil střelu Proška a na opačné straně pak Zlámal úspěšně zasáhl proti Brabcovi. V divácky atraktivním utkání se tak nakonec zrodila remíza 2:2.

Zobrazeno 1682 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:46
Pro psaní komentářů se přihlaste