čt., 10. listopad 2022 07:29

Spisovatelské klání v Třinci zná své vítěze

Vítězové s tematickými knižními cenami Vítězové s tematickými knižními cenami Zdroj: Klára Revendová
Celorepublikový „Týden pro klima" byl v Třinci ve znamení literární soutěže. Účastníci měli za úkol napsat práci na téma "Co nám šeptá les", 4. listopadu pak proběhlo vyhlášení vítězů. Porota měla z čeho vybírat, sešlo se 40 prací napříč dvěma kategoriemi. Práce budou dostupné na webu knihovny, soutěžícím bude poskytnuta zpětná vazba na jejich práci.

V rámci akce „Týden pro klima“ vyhlásila knihovna města Třince soutěž pro čtenáře na téma „Co nám šeptá les“. Soutěžilo se ve dvou kategoriích: základní školy a žáci a studenti od 12 do 20 let. Účastníci měli čas zasílat svá díla do neděle 2. října, slavnostní vyhlášení proběhlo v pátek 4. listopadu v městské knihovně. Vítězkou kategorie do 20. let se stala Tereza Kidoňová, která na otázku spojenou s celkovými soutěžními dojmy odpověděla: „Nepsala jsem to nárazově, ale postupně vylepšovala. A taky to mohlo být delší, protože dvě stránky mi přišly málo.“ Naopak Matěj Szotkowski, který psal o tom, jaký by byl jeden den ze života krtka tvrdí, že mu psaní soutěžního příspěvku šlo hned a neměl s tím problém. Vítězkou v první kategorii se stala Zuzana Baronová, zvláštní cenu poroty pak obdržela Nikol Gachová.

Paní knihovnice podotkla, že zájem byl vskutku velký, celkově jí přišlo čtyřicet soutěžních prací, které budou k přečtení na stránkách knihovny. Všem účastníkům bude také zaslaná zpětná vazba – jak a podle čeho hodnotila porota práce. „Bez zpětné vazby se spisovatel neobejde,“ zdůvodnila knihovnice. Na závěr také pozvala přítomné na „Den poezie“, který se bude konat v rámci celorepublikového Festivalu české a mezinárodní poezie ve dnech 14. 11. až 19. 11. Ten bude v Třinci věnovaný maskotu knihovny - sádrové ovci, přezdívané OVEC.

„Týden pro klima“ je tradiční celorepubliková akce, která má za cíl šířit povědomí o klimatické krizi v české společnosti. "Řešení klimatické krize je věcí každého z nás. Týden pro klima může být pro řadu lidí vhodným začátkem. Někomu může přinést nové informace, jinému třeba nové kontakty nebo podobně naladěné spojence pro budoucí místní projekty vedoucí k lepší ochraně klimatu," uvedla Jitka Martínková z Klimatické koalice, která společně se Zeleným kruhem tento projekt podporuje. Součástí jsou platformy sdružující tuzemské, většinou ekologické organizace. Letos se odehrával ve dnech 12. 9. až 18. 9.  Jeho součástí byly různé diskuse, přednášky, promítání filmů, ale i demonstrace, cyklojízdy a vytváření environmentalistických projektů, jako jsou třeba zelené střechy. Letošní ročník byl navíc spolufinancován z Evropské Unie jako součást projektu Climate of Change. 

Stáhnout přílohy:
Zobrazeno 558 krát
Naposledy upraveno: čt., 10. listopad 2022 08:31
Pro psaní komentářů se přihlaste