so., 5. březen 2016 12:02

Týden výtvarné kultury 2016 překročí hranici mezi obrazem a textem

Brno - Od 14. března se Brno promění v galerii výtvarného umění. Do neděle 20. března zde bude probíhat Týden výtvarné kultury. V rámci jeho sedmého ročníku mohou zájemci navštívit několik výstav, zúčastnit se workshopů, přednášek i tvůrčích dílen. Četné aktivity konané po celém Brně spojuje heslo „napiš obraz“, kterým organizátoři vyjadřují přesah mezi výtvarným a slovesným uměním.    

Akci již tradičně pořádají učitelé a studenti z Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. Letos se k nim přidal i Ústav české literatury a knihovnictví Filozofické fakulty. „Spolupráce s filozofickou fakultou se odráží i v tématu sedmého ročníku, kterým je hledání vztahu výtvarného a slovesného umění a hranic mezi textem a obrazem,“ objasnila organizátorka Irena Rodriguez Točíková.  

Program nabízí široké spektrum různých aktivit. Výtvarné dílny předvedou výrobu vlastních kovářských a sklářských výrobků, šití kolážových obrazů, tvorbu obrázkových knih a filmových plakátů. Součástí bude také ateliér, kde bude možné sledovat umělce při práci nebo se k nim i připojit. 

V galeriích bude k vidění výstava Andyho Warhola nebo textová instalace Jiřího Valocha. Zájemci mohou navštívit řadu přednášek o současné české malbě a architektuře. Proběhne také komentovaná prohlídka vily Stiassni.

„Nezaměřujeme se jen na galerie, ale vyrážíme i do ulic. Letos například v duchu tématu uspořádáme procházku, na které budeme pátrat po brněnském street artu,“ doplňuje Rodriguez Točíková.  

Podrobný program celého týdne s informacemi o čase a místě konání jednotlivých akcí je dostupný na oficiálních stránkách události.

Zobrazeno 2557 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:27
Pro psaní komentářů se přihlaste