po., 30. říjen 2017 21:52

Šťastná střela v poslední vteřině rozhodla o nových šampionech v basketbalu 3x3

Hráči Zemunu Hráči Zemunu Zdroj: webové stránky FIBA x3
Čína - Závěrečného turnaje sezóny, který se letos konal v Pekingu, se zúčastnilo celkem 12 nejlepších týmu světa. Ty byly rozděleny do 4 tříčlenných skupin, z nichž postoupily vždy dvě nejlepší mužstva do druhého hracího dne. Poprvé od vzniku tohoto podniku měla i Česká republika své želízko v ohni.

Tím byl tým Humpolce, složený z Ondřeje Dygrýna, Romana Zachrly, Jana Kratochvíla a teprve devatenáctiletého Vojtěcha Rudického. Hráči Humpolce byli podle žebříčku nasazenými jedenáctkami a byli považováni za outsidery. V základní skupině se utkali se srbským týmem Liman a lotyšskou Rigou. Úvodním duel s třetím nasazeným Limanem po jednoznačném průběhu prohráli v poměru 21:14. Rigu však po zlepšeném výkonu zásluhou Rudického porazili 21:18 v koncovce a museli tak čekat, jak dopadne střetnutí Rigy s Limanem. Bohužel pro naše reprezentanty Lotyši porazili favorizované Srby. Všichni účastníci dosáhli stejného počtu bodů. Rozhodnout tak muselo dosažené skóre. To měl český výběr nejmenší ze všech a pekingská cesta pro něj skončila.

„I když jsme věděli, že nás čeká velmi těžká skupina, chtěli jsme tady uhrát, co nejlepší výsledek. První utkání se nám nevydařilo. Byli jsme zbytečně nervózní, dělali hloupé chyby a nezasloužili jsme si vyhrát. Proti Rize jsme se však zlepšili ve všech směrech. Vedli jsme celý zápas, ale ke konci soupeř stáhl náš náskok. Vítězství naštěstí zachránil střelou za dva body Vojta Rudický. Poté jsme doufali, že si Srbové s Rigou poradí a společně s nimi postoupíme do vyřazovacích bojů. Bohužel Riga zvítězila a my jedeme domu. Nyní cítíme velké zklamání, ale být devátí na světě, není zas tak špatný výsledek," zhodnotil působení českého týmu kapitán Ondřej Dygrýn.

Turnaj vyhráli Srbové ze Zemunu

Do čtvrtfinále se tak probojovali všichni favorité včetně obhájců titulu z Lublaně. Ti ale nečekaně podlehli Zemunu ze Srbska a umístili se až na konečném 5. místě. Zemun si pak v semifinále poradil s Rigou a postoupil do finále jako černý kůň turnaje. Tam na něj čekal další srbský celek Novi Sad Al Wahda. Srbské světové jedničky sponzorovány firmou Red Bull a arabským šejkem postupovaly turnajem bez porážky. Ve skupině porazily polský Krakow i slovinský Kranj a obsadili první příčku ve skupině A. Ve čtvrtfinále si vyšláply na soupeře Čechů Liman a v semifinále bez větších potíží zdolaly Piran ze Slovinska. I ve velmi chladném finále proti Zemunu, kdy teploměr ukazoval pouhých 7 stupňů Celsia, jim vše vycházelo podle plánu. Po celou dobu utkání vedly a zdálo se, že si na své konto připíší třetí světový triumf. Vše se však změnilo minutu před koncem. Zemun využil chyb soupeře, vyrovnal a šťastnou střelou v poslední vteřině z ruky Bogdana Dragoviče doslova ukradl titul Novimu Sadu spolu s finanční prémií v hodnotě 40 tisíc dolarů pro vítěze.

„Je to neuvěřitelné a pořád si neuvědomuji, že se nám povedlo stát se světovými šampiony. Jen jsem odhodil míč směrem na koš, protože již nezbýval čas a nakonec z toho byla vítězná střela, díky které jsme vyhráli. Těším se, až se vrátíme do Srbska a oslavíme náš triumf společně s rodinami,“ popisoval se slzami v očích nejhezčí moment své kariéry Bogdan Dragovič, který byl zvolen nejužitečnějším hráčem turnaje. Ocenění pro nejlepší střelce si odnesl Dejan Majstorovič z Noviho Sadu, který zaznamenal 39 bodů.

O přestávkách mezi jednotlivými zápasy se soutěžilo v doprovodných soutěžích. Ve střelbě z dlouhé vzdálenosti zvítězil hráč z kanadského Saskatoonu Steve Sir. Souboj nejlepších smečařů ovládl Rafal Lipinski z Polska, který porazil Ukrajince Poddubchenka a rodáka z Detroitu Staplese.

Zobrazeno 1656 krát
Naposledy upraveno: út., 31. říjen 2017 22:01
Pro psaní komentářů se přihlaste