čt., 28. duben 2022 12:27

Studenti Univerzity Palackého uvedou na jeviště román Hermana Hesseho jako první v České republice

Představitelé hlavních rolí Tomáš Pospíšil a Marek Diviš Představitelé hlavních rolí Tomáš Pospíšil a Marek Diviš Zdroj: https://www.instagram.com/p/CcqGDqjsw-R/
Olomouc – Hudebně dramatická laboratoř, působící na půdě Univerzity Palackého, přichází s první dramatizací románu Demian v České Republice. Dílo Hermana Hesseho o životě Emila Sinclaira, který se vydává na cestu sebepoznání, bude mít premiéru v Divadle K3 již příští úterý 3. května v 19 hodin. Autorizovanou dramatizaci přeložila z němčiny Sára Gabrielová, režie se ujmula studentka divadelní a filmové vědy Veronika Lipmanová.

Hudebně dramatická laboratoř (HUDL) je soubor, tvořený studenty Univerzity Palackého. V roce 2020 přinesl na jeviště Divadla K3 autorský muzikál Chlapec a Hvězda. Po dvou letech a s novým složením představí již 3. května dílo Hermana Hesseho s názvem Demian.

Diváci uvidí životní příběh Emila Sinclaira, kterému zdánlivě nic nechybí. On svou situaci vnímá ale zcela jinak, cítí se osamělý, ztracený a dostává se do sporu se světem. Na cestu sebepoznání a duchovna vstupuje díky svému spolužákovi Demianovi, kterého považuje za mentora. Celý děj je dosti ovlivněn vnitřním konfliktem samotného autora a zpracovává otázky, na které neúspěšně hledal odpovědi.

Příběh o hledání sebe sama, o rozpolcenosti svého já, o rozhodování mezi skutečně dobrým a zlým zrežírovala studentka divadelní a filmové vědy Veronika Lipmanová. Jedinou autorizovanou dramatizaci přeložila z němčiny Sára Gabrielová. Ačkoliv jsou dramatizace Hesseho v českém divadle tradicí, HUDL tento román uvede na česká jeviště jako první.

Demianova premiéra se uskuteční v úterý 3. května v 19 hodin na půdě Uměleckého centra Univerzity Palackého v Divadle K3. Reprízy proběhnou ve stejném prostoru od 4. května. Kapacita hlediště je menší, za to ovšem umožňuje divákům intenzivnější prožitek. Vstupné je dobrovolné.

Zobrazeno 1274 krát
Naposledy upraveno: čt., 28. duben 2022 12:35
Pro psaní komentářů se přihlaste