ne., 1. listopad 2020 13:17

Studentky UP vymyslely vlastní filmový merch

Jedna z nálepek Jedna z nálepek Zdroj: Michaela Ticháčková
Olomouc - Láska k filmu se dá vyjádřit mnoha cestami. Dvě studentky filmových studií se proto rozhodly zapojit kreativitu a vymyslely svůj vlastní merch. Začaly samolepkami s vtipnými hláškami, které rozdaly svým spolužákům. Jejich zájem je však motivoval natolik, že se projekt rozhodly rozšířit.

Michaela Ticháčková a Claudia Lisoňová jsou dívky, které je těžké přehlédnout. Společně zaplní každou místnost pronikavým smíchem a zvučnou slovenštinou. Kromě nerozlučného přátelství je spojuje i obor studia. Obě totiž navštěvují již druhým rokem filmová a divadelní studia na Filozofické fakultě Univerzity Palackého. Protože film milují i mimo půdu katedry, byla to právě láska ke kinematografii, která jim vnukla nápad vytvořit vlastní malý merch.

Temperamentní Michaela a bezprostřední Claudia se poznaly, když obě první školní den postávaly před budovou Konviktu. Z náhodného setkání se rychle vytvořilo pevné přátelství, a nakonec i společné bydlení. Holkám to však nestačilo a chtěly spolu také něco vytvořit. Rozhodly se proto zrealizovat svou myšlenku filmového merche. „Máme, co se filmů týče, stejný vkus. Nebylo tedy těžké přijít s nápadem, který by se líbil nám oběma,“ líčí jedna ze studentek.

Dívky se v merchi rozhodly spojit dvě věci, které tvoří základ jejich kamarádství – film a sarkasmus. Vymyslely koncept s názvem TAK TY JSI MERCH. Celá myšlenka stojí na úsečných větách v kombinaci se světoznámými režiséry. Právě ty se studentky rozhodly v pár slovech sarkasticky vystihnout.

„Inspirovala nás poznámka našeho, dnes už bývalého, spolužáka, který na jednu z mých historek reagoval slovy, že to bylo vtipné jak Lynchovy filmy. Komentář se v našem okolí rychle uchytil a my se rozhodly najít podobná přirovnání,“ popisuje Michaela počátek nápadu. Studentky si proto vytipovaly i další známé zahraniční režiséry, prostudovaly si jejich tvoru a přišly s novými variantami. Ty pak nechaly vytisknout jako nálepky.

Výroky „Já se v tobě ztrácím jako v Nolanových filmech“ či „Tak ty to překrucuješ jako Tarantino historii“ jdou podle dívek nejvíc na odbyt. „Naším cílem bylo na začátku pouze pobavit naše spolužáky. Kupodivu se naše nálepky dostaly do povědomí dalších lidí, které my osobně vůbec neznáme. To nás překvapilo a hodně potěšilo,“ vysvětluje Claudia.

Dívky začaly výrobou samolepek, zejména pro jejich jednoduchost. Na základě nadšení spolužáků by ale rády vytvořily i něco většího. V hlavě mají například návrh na tričko či plátěnou tašku. Projekt najdete na Instagramu jako @taktyjsi_merch.

Zobrazeno 2713 krát
Naposledy upraveno: po., 2. listopad 2020 12:40
Pro psaní komentářů se přihlaste