ne., 13. březen 2016 20:39

STUDENTSKÁ FOTBÁLKOVÁ LIGA ovládla olomoucké hospody

SFL neboli Student foosball league, česky Studentská fotbálková liga. Seriál turnajů ve stolním fotbálku, který sice neoplývá pravidelností, nicméně boří mýty, že v Olomouci takové snažení přichází vniveč. Systém je sice poměrně složitý, ale turnaj určitě nabízí spoustu zábavy. Akce se stěhuje po olomouckých hospodách, které přislíbily pomoc. Destinace nabídly drobnou finanční podporu, zejména v bezplatných hrách během turnaje. Odehrány jsou prozatím tři turnaje a čtvrtý je na spadnutí. První byl U Magora, další ve Vertigu, následující klání proběhlo v 15 minut clubu. Na turnajích jsou dvoučlenné týmy, které mohou být doplněny jedním náhradníkem. Turnaj je přístupný všem, kteří se chtějí pobavit, ukázat své kvality ve stolním fotbálku a vyhrát hodnotné ceny. Podmínka je jediná, v týmu musí figurovat student.

 

Organizace turnajů je precizní a tak vždy vše probíhá bez chyb, za občasné opoždění zápasu může jen pomalejší průběh předchozích zápasů nebo čekání na spoluhráče. Každý tým odehraje minimálně 2 zápasy za turnaj, avšak pokud vyhraje alespoň 1 zápas, má jisté i další utkání. Většina týmů je tvořena kvalitními hráči a často jsou vidět opravdu vyrovnané zápasy na vyšší než hospodské úrovni. Avšak zahrát si mohou přijít i začátečníci. Prozatím největší favorité na celkové vítězství jsou 2 týmy - The Renegades a Atria Mortis.

Třetího turnaje se zúčastnilo 13 týmů. Stejně jako na předchozích kláních jsou všechny týmy zařazeny na pravou část a po porážce se stěhují na část levou. Turnaj probíhal v přátelské, avšak ve zdravě soutěživé náladě. Pokračoval stejně tak a přinesl pár překvapení. Tým Voda v šnorchlu si poradil s týmem ze špice tabulky a nováček Pat a Mat je po prvním turnaji lepší, než několik týmu se 2 či 3 odehranými turnaji. Více informací lze najít na Facebooku – Student foosball league.

Na více podrobností jsme se zeptali Honzy Vernera, čtyřiadvacetiletého zakladatele a organizátora Student foosball league Olomouc. Žije v Hradci Králové, ale v Olomouci studuje Kulturální studia na katedře žurnalistiky. Je vášnivým cestovatelem a párty mu nejsou cizí.

Jak tě napadlo založit SFL?

V Olomouci jsem zjistil, že láska k foosbalu není vlastní jenom Hradci. Fotbálek tu je v baru, hospodě, diskotéce a občas ho najdeš schovaný i v restauraci. A jelikož se řada studentů věnuje v rámci mimoškolních aktivit pivu a podobným věcem, fotbálek bývá velmi často v permanenci. Tak mě – nás napadlo, že bychom mohli v rámci SFL studentům, ale i nestudentům ukázat nějaká fajnová místa, různé herní stroje a přitom se pobavit, prostě si najít výmluvu k tomu jít na pivko a u toho tam nastřílet pár gólů.

Jaká je spolupráce s olomouckými hospodami?

Zvláštní. Na jedné straně tu jsou podniky, u kterých není nejmenší problém, chápou, že se nejedná o akci, která jim vydělá na nový „chlaďák“. Nicméně pokud to dobře pochopí, tak můžou sledovat SFL jako zrod rozsáhlejšího projektu, třeba do budoucna. Některé podniky, od kterých bych osobně čekal maximální nadšení, ochotu a pomoc, byly přes několikeré urgování totálně apatické, dokonce takové, které mají 2 fotbálky a odpovídající prostor. Záleží asi na lidském faktoru.

Jsi spokojený s kvalitou týmů?

Kvalita týmů se liší, nicméně, a to jsem velmi rád, krom špice, se většinou další pořadí velmi různí. V minulém turnaji dokázal tým zespoda vyřadit družstvo, které při druhém klání obsadilo 2. příčku. To se mi zdá jako dobrý argument vyrovnanosti – alespoň většinové.

Vidíš v turnajích velkou kvalitu?

Turnajů se po ČR koná mnoho. Je potřeba zdůraznit, že se jedná o čistě amatérská klání, i když uznávám, že někteří hráči rozhodně svou úrovní převyšují ostatní. Proč ale ne? Nakonec se ostatní můžou poučit, podívat se, jak vypadá o level dva lepší soupeř. Navíc, nikdo si nad nikým nehoní triko. Turnaje se nesou – dle mého, v přátelské atmosféře. Kvalita samozřejmě stoupá zápas od zápasu, turnaj od turnaje. Když se podívám na finálová semifinálová klání, tam už je to vážně pěkná podívaná.

Jak dlouho ty osobně hraješ fotbálek?

Začal jsem asi ve 13 letech v Hradci. Zrovna jsem natrefil na jednoho z regionálních „veleborců“ a nechal se tak dlouho porážet, až jsem mu občas něco nadělil. Pak jsem se podíval na nějaké menší turnaje a zjistil, že to vůbec neumím. Na druhou stranu, o tom to je. Nechat se párkrát porazit, podívat se, že to jde hrát jinak a hlavně z toho mít stále a stále zábavu. Pokud tedy neleštíš tričkem podlahu pod fotbálkem. To je pak na pár vteřin mrzutý zážitek.

Hodláš pokračovat s organizací i po skončení play-off?

Pokud budou další schopní lidé, co mi s tím dokážou pomoct, pokud budou čtyři vhodné destinace, které budou ochotné kápnout nějaký peníz a vytvořit nějaké menší zázemí pro pár turnajů, tak rád. Samozřejmě, uvidíme, jak dopadne pilotní ročník, stále je to hlavně o organizaci, tak se to snad podaří.

Myslíš si, že v Olomouci jsou kvalitní stoly pro fotbálek?

Opět záleží na individuálním přístupu. Někomu to stačí, jiný tím pohrdá. Nelze říct, že by tenhle fotbálek byl výrazně lepší než ten druhý. Jasně, na první pohled poznáš, jestli se provozní baru nebo fotbálku o ten stroj stará, ale pak zas nesmí podnik navštěvovat „individua“, která ti odejdou s madlem, nacpou koruny do mincovníku, umyjí vrchní sklo pivem, věší se na tyče… Existují místa, která jsou rozhodně o několik příček výš, než jiná. Vždy ale záleží na zákazníkovi, pokud mu to stačí, pokud je spokojen, není co řešit.

Jaké na vítěze čekají ceny?

To je stále v řešení, záleží na partnerech, na barech, na účasti. Rozhodně se nedá čekat nové auto, kolo, motorka, nebo fotbálek. Budeme se snažit podarovat několik týmů, dle pořadí, finančně, pokud získáme i věcné ceny, tak i věcně. Ze začátku jsem čekal trochu víc, ale jelikož to je první ročník, tak budu rád, když se spokojíme s málem. Přeci jen, fotbálky jsou po dobu turnajů zdarma, startovné je pouhých 30,- Kč na tým a bary darují nějaký peníz, čili uvidíme. Já sám se nechám překvapit.

Proč by měly týmy jít hrát?

Protože o nic nejde. Hodíš na stůl 30, - Kč, zahraješ nejméně 2 zápasy, nic nevhodíš, poznáš lidi, které baví zřejmě nejrozšířenější hospodský sport. Dobře možná druhý, šipky jsou ale přeci jen trochu dál. Prohodíš pár slov, zjistíš, na co máš, natrénuješ a zkřížíš madla. Baví mě sledovat, jak se spolu baví hráči z jiných týmů, kteří se do té doby neznali. To je pro mě asi ten nejlepší pocit. Především, když pak slyšíš: „Tak příště, příště čekej odvetu!“, a tak podobně. Stejně to všechno začíná a končí u té pohody, známých a fotbálku.

Projekt spolupracuje i s majálesem, na co se můžeme těšit?

Chystáme venkovní fotbálek a speciální Majáles turnaj v rámci SFL – zřejmě to uděláme jako samostatný turnaj, který však bude dvojnásobně bodovaný pro týmy, které hrají ligu. Tam se rozhodně můžeme těšit na věcné ceny, jelikož by tam měla fungovat spolupráci s oddělením komunikace a eventů na UPOL. Celá spolupráce je stále v řešení, bude to spadat pod sekci outdoor, takže je jasné, že fotbálek se podívá na vzduch. Teď jen záleží, zda to přežije.

Zobrazeno 2246 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:36
Pro psaní komentářů se přihlaste