pá., 11. říjen 2019 15:45

Šumperk má svůj první poeziomat. Recituje básně Jiřího Wolkera i místních autorů

Foto ze křtu Foto ze křtu Zdroj: Veronika Rédová
Šumperk - Po vzoru velkých měst jakými jsou například Praha, Brno nebo Olomouc se Šumperský Okrašlovací Spolek ve spolupráci s městem rozhodl zprovoznit první poeziomat. Od první říjnové soboty tak Polskou ulicí zní básně.

Poeziomat je přístroj, který po zmáčknutí tlačítka odrecituje báseň. Jelikož je Šumperk město bluesové, básně jsou většinou právě tohoto charakteru. Poeziomat obsahuje básně šumperských autorů, ale i Jiřího Wolkera. Na místě poeziomatu byl údajně dům, kam jezdil Wolker za svou milenkou. Nicméně jde jen o pověst, hlavním důvodem byla spíše Wolkerova ikonická báseň Poštovní schránka. 

Momentálně je na výběr z jedenácti uměleckých děl, ale postupně budou přibývat další. Na namlouvání básní se podíleli děti i dospělí. Z nejznámějších to byli šumperští herci Petr Král, Jan Henyk a Karolína Šťučková. Miroslav Václavek dokonce namluvil své vlastní básně, což jim přidává na autentičnosti. 

Co se týče vzhledu, liší se šumperský poeziomat od jiných jen tím, že u jednotlivých tlačítek nejsou popisky. „Přišlo nám to hloupé, objekt je bez nápisů vkusnější. Aspoň to pro lidi bude překvapení. Na začátku ale samozřejmě vždy zazní název básně a autor,“ uvedl Radovan Auer na křtu. Auer mimo jiné vlastní nedaleko poeziomatu literární vinárnu Bukowski a na celém projektu se také podílel.

Zobrazeno 1406 krát
Naposledy upraveno: čt., 31. říjen 2019 17:55
Pro psaní komentářů se přihlaste