po., 2. říjen 2023 13:17

Svátek pro milovníky běhu. Do Hradce Králové již pojedenácté zavítal půl/maraton

Vítěz půlmaratonu před cílovou páskou Vítěz půlmaratonu před cílovou páskou Zdroj: Aneta Nekvindová
Hradec Králové - Nová Malšovická aréna se stala dějištěm 11. ročníku OlfinCar Hradeckého půl/maratonu. Běžci a běžkyně změřili své síly v neděli 1. října. Maraton vyhrál David Nezveda a na poloviční trati triumfoval Matěj Zima. Na programu byly rovněž dětské závody a Kingspan Běh proti rakovině.

Hradec Králové již pojedenácté uspořádal OlfinCar Hradecký půl/maraton. Ozdobou letošního ročníku byl nový Malšovický stadion, na kterém hrají hradečtí fotbalisté. Závodníci si mohli vybrat, zda se přihlásí na půlmaraton, anebo maraton. Pro děti organizátoři připravili speciální závod. Běžci se rovněž mohli zúčastnit závodu dvojic na 2 x 10,5 kilometru a běhu na pět kilometrů. Součástí akce byl Kingspan Běh proti rakovině, který se konal popáté.

Jako první proběhl cílem Matěj Zima, který dokončil poloviční trať v čase 1:07:41.46. Vítěz reprezentoval klub KIPRUN Ambassador v kategorii muži 18 až 29 let. David Nezveda, který závodí za TJ Spartak Třebíč, zvítězil v maratonu časem těsně pod 2:40.

Součástí akce byl doprovodný program a několik stánků s občerstvením. Podél trati stáli diváci a rodinní příslušníci, kteří spolu s hudebním doprovodem fandili dobíhajícím sportovcům. V cíli na závodníky čekaly medaile.

Maraton je běžecký závod dlouhý 42,195 kilometrů. Název a délka trati odkazuje na bitvu u Marathónu, ze které měl posel Feidippidés údajně donést zprávu o vítězství Athéňanů nad Peršany. Když doběhl z Marathónu do Athén, zemřel vyčerpáním.

Doběh vítěze

Zobrazeno 349 krát
Naposledy upraveno: út., 3. říjen 2023 22:45
Pro psaní komentářů se přihlaste