čt., 17. únor 2022 17:13

Švédky vyhrály poprvé v historii olympijskou štafetu, Češky v závodě obstály

Švédská ženská biatloová štafeta Švédská ženská biatloová štafeta Zdroj: Instagram Švédského biatlonového týmu
České biatlonistky ve složení Eva Puskarčíková, Markéta Davidová, Jessica Jíslová a Lucie Charvátová obsadily ve štafetovém závodě na olympijských hrách osmé místo. Skvělou práci odvedla především na druhém úseku Markéta Davidová, která vytáhla českou štafetu na pátou příčku. Česká reprezentace se na posledním úseku ani tentokrát nevyhnula trestnému kolu a ve finiši Charvátová prohrála v boji o sedmé místo s Ukrajinou. První olympijské zlato ze štafety putuje do Švédska.

Peking - Českou štafetu na olympijských hrách rozjížděla nejzkušenější česká reprezentantka Puskarčíková. Při své premiéře na ZOH zvládla bezchybně střelbu v leže a figurovala po první položce na desátém místě. Při druhé střelbě ve stoje chybovala Puskarčíková dvakrát a díky pomalejšímu běhu předala Davidové jako sedmnáctá.

Po závodě sdělila česká reprezentantka své pocity „Moc mě mrzí poslední rána, tam jsem chtěla holky víc podržet. Na trati to bohužel bylo jen trápení,“ poznamenala Puskarčíková. 

Druhý úsek reprezentovala nejlepší z českých biatlonistek Markéta Davidová. Velká česká naděje vytáhla štafetu na páté místo a předávala s více než minutovou ztrátou na čelo.

Jessicu Jíslovou na třetím úseku poměrně rychle dojely štafety Francie i Norska a na lyžích s nimi česká reprezentantka nedokázala držet krok. „V momentální běžecké formě jsem se s nimi udržet nemohla. Mrzí mě, že jsem trochu pozdě zareagovala na vítr,“ poznamenala Jíslová, která předávala Charvátové na sedmém místě. 

Finišmanka Charvátová navázala v leže na úspěšnou střelbu z předešlých závodů, ale ve stoje nedokázala ani se třemi náhradními náboji sestřelit poslední terč a musela na trestné kolo. Na trati česká reprezentantka bojovala o sedmé místo, ale ve finiši s Ukrajinkou neměla tolik sil a do cíle přivezla českou štafetu na osmém místě. 

Vyhrály Švédky v sestavě Linn Perssonová, Mona Brorssonová, Hana Öbergová a Elvira Öbergová. Druhé místo vybojovaly Rusky a zklamané nebyly ani reprezentantky z Německa, které dokončily olympijský závod na třetím místě.  

Zobrazeno 561 krát
Naposledy upraveno: po., 14. březen 2022 13:50
Pro psaní komentářů se přihlaste