út., 30. říjen 2018 13:37

Svitolinová ovládla Turnaj mistryň

Elina Svitolinová Elina Svitolinová Zdroj: Profimedia
Singapur - Životního úspěchu dosáhla čtyřiadvacetiletá Elina Svitolinová na závěrečném turnaji pro nejlepších osm tenistek světového žebříčku. Ve finále udolala Američanku Sloane Stephensovou ve třech setech a slaví první velký titul.

Ukrajinská hráčka prošla turnajem, který se konal ve dnech 21. - 28. října, bez jediné porážky. V “bílé” skupině obsadila první pozici, když si postupně poradila s Petrou Kvitovou, Karolínou Plíškovou a Dánkou Wozniackou. V semifinále vyhrála nad osmou nasazenou hráčkou Kiki Bertensovou z Nizozemska. Finále, ve kterém nastoupila proti Stephensové, se nevyvíjelo podle jejích představ. Úvodní set prohrála 3:6, když jednou přišla o podání. Poté zlepšila hru, přestala se dopouštět nevynucených chyb, vyrovnala stav zápasu a v rozhodujícím setu si po dvou hodinách a 22 minutách dokráčela pro cennou trofej. Do světového žebříčku si tak připíše 1500 bodů a přesune se ze 7. příčky na čtvrtou. K tomu získá 2,36 milionů amerických dolarů.

"Tohle je pro mě a mou kariéru mimořádný okamžik, dodá mi spoustu sebevědomí do příští sezóny. Jsem moc spokojená se svými výkony," uvedla pro ČTK šťastná Svitolinová.

Sloane Stephensová zakončila rok na 5. místě, Petře Kvitové patří 7. příčka a Karolíně Plíškové 8. V roli světové jedničky zůstane Rumunka Simona Halepová, která se z Turnaje mistryň odhlásila kvůli vyhřezlé ploténce.

 

České deblistky vicemistryněmi

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou na titul nedosáhly. Ve finále nestačily na maďarsko-francouzský pár ve složení Timea Babosová a Kristina Mladenovičová, se kterým prohrály ve dvou setech. Češky zakončí sezónu jako světové jedničky. K tomuto úspěchu, kterého dosáhla naposledy před 26 lety Helena Suková, jim pomohly především vítězství na Roland Garros a Wimbledonu.

 

Kevin Anderson bude bojovat na Turnaji mistrů

Jihoafrický tenista a šestý hráč světa Kevin Anderson si výhrou ve dvou setech nad Japoncem Keiem Nishikorim definitivně zajistil svou premiérovou účast na Turnaji mistrů. Dvaatřicetiletý rodák z Johannesburgu oslavil ve Vídni svůj pátý a zároveň nejcennější titul v kariéře. V Londýně, kde se od 11. listopadu utká osm nejlepších hráčů sezóny, doplní Rafaela Nadala ze Španělska, Novaka Djokoviče ze Srbska, Rogera Federera ze Švýcarska a mladičkého Alexandra Zvereva z Německa.

 

Král Basileje

Švýcarský fenomén vyhrál podeváté turnaj v Basileji a slaví 99. titul v kariéře. Ve finále porazil rumunského outsidera Mariuse Copila, který prošel kvalifikací. Při cestě do finále vyřadil americké tenisty Harrisona s Fritzem, Čiliče z Chorvatska a německého tenistu Zvereva. Na Federera nestačil, ale stal se největším překvapením překvapením turnaje.

Zobrazeno 1202 krát
Naposledy upraveno: st., 31. říjen 2018 10:16
Pro psaní komentářů se přihlaste