čt., 4. říjen 2018 10:30

Ta kniha - Tabook

Srdce Tabooku Srdce Tabooku Zdroj: Facebook Tabook - festival mladých nakladatelů
Tábor - Přeplněné ulice rodinami s dětmi, mladými lidmi zabalenými v bavlněných svetrech a obrovských okulárech na nose, různorodé výstavy nadaných autorů, vůně kávy, dobrého jídla, ale hlavně knih, knih a zase knih. Tak by se dal shrnout poslední zářijový víkend v Táboře. V místním kulturním domě i v jiných částech města se pod záštitou nakladatelství Baobab a GplusG konal festival, který nese příznačný název Ta book.

Jádro celého festivalu se nacházelo v sálech kulturního domu, kde menší nakladatelství představovala své novoty. Nabídka knih byla mířena na mladší jedince, i díky tomu že Baobab je převážně nakladatelství pro děti. Ale i dospělí si mohli vybrat z široké nabídky, ať už klasické literatury v nových přebalech, novodobých autorů, odborných publikací i experimentálních textů.

Doprovodný program byl velice bohatý. Během čtyř dnů se konaly přednášky, mezi hosty se objevili filozof Miroslav Petříček, profesor na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, žák Jana Patočky, či autor především dětských knížek Arnošt Goldflam. Bohužel pro velký zájem posluchačů a malou kapacitu místností se stávalo, že se na všechny zájemce nedostalo. 

Zbývající volný čas jste mohli využít k návštěvě výstav soudobých umělců, které byly rozmístěny v historickém centru města. Autoři expozic se snažili upoutat pozornost nevšedním rozmístěním svých děl, například francouzský ilustrátor, grafik, redaktor, autor knižních scénářů, a hlavně zakladatel nakladatelství Rouergue Olivier Douzou popsal zdi úseky svých textů a mezi ně pověsil naivně namalované dětské obrázky. Po náročném dni jste si mohli odpočinout u hudby (folku, jazzu či rocku).

Občerstvení zajišťovala místní restaurace Thir, která se chlubí menu z lokálních potravin. Kávu a dezerty připravovala děvčata z místní kavárny Jednota.

Sedmý ročník festivalu předčil veškerá očekávání. Nejen účastníci, ale i pořadatelé byli nadšeni z příjemné atmosféry, jež doprovázela celou akci.

 

Zobrazeno 1270 krát
Naposledy upraveno: ne., 14. říjen 2018 19:15
Pro psaní komentářů se přihlaste