út., 19. duben 2016 13:59

Taliban zaútočil v Kábulu. Zemřelo 28 lidí

Kábul – V úterý 19. dubna ráno došlo k teroristickému atentátu v diplomatické čtvrti Kábulu. Při útoku přišlo o život 28 lidí a dalších 329 utrpělo zranění. Atentát byl koordinovaný a začal odpálením trhavin sebevražedného útočníka v automobilu. Na místě poté došlo k přestřelce mezi skupinou povstalců a afghánskými ozbrojenými silami. K útoku se přihlásilo radikální islamistické hnutí Taliban. Informovala o tom agentura AP.

Cílem teroristického útoku v centru hlavního města Afghánistánu byla bezpečnostní agentura zajišťující ochranu vysoce postaveným představitelům afghánské vlády. "Útočník zaparkoval s kamionem na parkovišti patřícím k vládní budově a pak ho vyhodil do povětří," řekl šéf kábulské policie Abdul Rahmán Rahímí pro agenturu AP. „Všichni mrtví zahynuli při této explozi," dodal. Taliban na svých internetových stránkách napsal, že cílem sebevražedného útočníka bylo umožnit přístup dalším útočníkům do přísně střeženého objektu. Útok byl koordinovaný a naplánováný v době dopravní špičky tak, aby se dotkl co nejvíce lidí. Napadenou oblast následně obklíčily vládní síly a na místo přijelo množství sanitek

Bezpečnostní složky bezprostředně po explozi bojovaly v prostorech jedné z okolních budov s blíže neupřesněným počtem povstalců,“ sdělil agentuře AP policista Muhammad Afzel. Zmíněná agentura pak před polednem informovala o konci přestřelky a oznámila, že v ní o život přišel nejméně jeden útočník. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová sdělila pro server idnes.cz, že Černínský palác nemá zprávy o případných obětech z řad českých občanů.

Taliban svůj útok naplánoval v rámci své jarní ofenzívy proti vládě a jejím zahraničním spojencům, kterou oznámil minulý týden. Podle agentury Reuters šlo o největší útok v Kábulu za poslední rok.

 

Zobrazeno 1684 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:45
Pro psaní komentářů se přihlaste