pá., 21. duben 2017 00:00

Tatínkové si brzy budou moci užít placenou otcovskou dovolenou

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Zdroj: pixabay.com
Česká republika - Ve středu schválil Senát novelu zákona o nemocenském pojištění. Muži si díky ní budou moci vzít sedm dní placené otcovské dovolené během prvních šesti týdnů od porodu jejich potomka. Nyní už zbývá jen podpis prezidenta republiky.

Novinka se bude týkat všech, kteří si platili nemocenské pojištění, tedy nejen zaměstnanců, ale i podnikatelů. Zákon se týká mužů, kteří jsou uvedeni v matrice jako otcové dítěte, nebo byli určeni soudem jako náhradní rodiče. V posledním případě mají prodlouženou možnost využít nárok na dovolenou až do sedmi let věku dítěte.

Během týdenního volna bude otcům vypláceno sedmdesát procent vyměřovacího základu jejich příjmu. Odhaduje se, že to stát vyjde na 630 – 800 milionů korun. Konkrétní částka bude záviset na tom, kolik otců tuhle možnost skutečně využije. Zákon začne být účinný nejspíš od ledna či února roku 2018, tedy devět měsíců po jeho uveřejnění ve Sbírce zákonů.

Návrh na změnu přinesla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Novela má mimo jiné obsahovat také rozšíření nároku na sirotčí důchod. Marksová poukazuje na ostatních 20 zemí Evropské unie, kde tento zákon funguje velmi podobně. Jedna z nejvýhodnějších evropských zemí, co se placené otcovské poporodní péče týká, je bezpochyby Švédsko. Zdejší občané mají nárok až na devadesát dní placeného volna. Během této doby se jim vyplácí téměř osmdesát procent z platu.
Důvodem pro změnu bylo podle ministerstva práce a sociálních věcí posílení vazby mezi oběma rodiči a jejich dítětem v ranných týdnech jeho života, více motivovat otce k péči o dítě a celkově rozvíjet vztahy v rámci rodiny.

„Týdenní otcovská dovolená je dobrá zpráva pro všechny novopečené tatínky. Jsem rád, že senátoři náš návrh podpořili,“ uvedl na svém účtu na Twitteru předseda vlády Bohuslav Sobotka. Ne však všichni politici byli stejně potěšeni. Senátoři Jan Horník (STAN) a Zuzana Baudyšová (ANO) vyjádřili nejistotu, zda se nebude jednat o příliš velký nárok na státní rozpočet. Stejným problémem argumentoval proti i ministr financí Andrej Babiš.

Názory lidí k tématu se na sociálních sítích liší. Jedni označují zákon jako slepičí krok dopředu oproti ostatním zemím, jiní ji vnímají jako další daňovou zátěž. Silnou kritiku vyjádřil i místopředseda Senátu za ODS Jaroslav Kubera. Označil otcovskou dovolenou jako populistický tah před volbami. Jako alternativu uvedl, že si otcové mohou vzít běžnou dovolenou.

Zobrazeno 1777 krát
Naposledy upraveno: pá., 21. duben 2017 21:35

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste