st., 8. duben 2015 16:55

Teplicím se nelíbí Lafatův trest

Praha – Vypadalo to jako uzavřená věc. Po zápase s Teplicemi se zvedla velká vlna kritiky na útočníka Sparty, Davida Lafatu, po jeho nafilmované penaltě. Komise mu udělila pokutu padesáti tisíc korun. Chvíli to vypadalo, že je vše v pořádku. Nyní se ozval šéf teplického klubu. 

Běželi poslední minuty zápasu. Sparťané marně dobývali branku Teplic. Když už se jim to podařilo, rozhodčí špatně odmával ofsajd. Frustrace stoupala, a tak padá Lafata ve vápně teatrálně k zemi. Rozhodčí píská penaltu, kterou Sparta proměňuje a vyhrává tak zápas.

Tímto pádem si kapitán Pražanů poštval proti sobě nejenom teplické fanoušky. Postavil se však k věci čelem a uznal, že jeho chování bylo nepřípustné. "Uvědomuji si, že to nebylo správné a opravdu na to nejsem pyšný. Lidé, kteří mě dobře znají, vědí, že to není můj styl. Moje jednání vyplynulo částečně z frustrace z vývoje důležitého utkání a také z toho, že mi nebyla uznána regulérní branka," přiznává Lafata.

Za svůj pád si odnesl pokutu padesát tisíc korun, kterou mu udělil strahovský fotbalový tribunál. Vyhnul se pozastavení činnosti, přestože výrazně ovlivnil výsledek zápasu. „Lítost skutečně projevil, což jsme brali jako polehčující okolnost, naopak hrubé ovlivnění výsledku utkání mu přitížilo," vyjádřil se k procesu šéf tribunálu Baček. "Řády nám sice umožňují dát v podobných případech distanc až na čtyři utkání, ale vzhledem k předchozím trestům v podobných případech jsme o tom ani nehlasovali," doplnil Baček.

Verdikt se však nelíbí předsedovi představenstva Teplic, Pavlu Šedlbauerovi. Přestože dokáže pochopit, proč tak Lafata učinil, a uznává ho jako výborného fotbalistu a profesionála, výrok disciplinární komise mu přijde špatný. "Chyby na hřišti se mohou stát, ale pokud je chceme minimalizovat, musí být trestány také selskou logikou a ne jen tradicí nebo nějakým porovnáváním. Jak šlo ve zmíněném utkání Spartě o titul, tak šlo Teplicím o účast v pohárech a ovlivnit zásadním způsobem regulérnost takového utkání rozhodně neodráží výši trestu," uvedl Šedlbauer. "Pokuta 50 tisíc korun je asi vzhledem k příjmům hráčů jen symbolická, beru-li v úvahu roční příjem nejlepšího hráče Teplic zhruba tři miliony korun. Navíc předpokládám, ze špičkový hráč Sparty má příjmy vyšší, ale to nemohu posoudit," dodal.

 

 

Zdroje obrázku: http://www.sport.cz/fotbal/synot-liga/clanek/663784-pokuta-pro-lafatu-teplicky-sef-se-opet-rozohnil-nad-pomery-v-ceskem-fotbale.html#hp-sez 

Zdroje citací: 

http://www.sport.cz/fotbal/synot-liga/clanek/662143-fotbalova-thalie-disciplinarka-ocenila-lafatovu-etudu-na-50-tisic.html#section-artcl

http://www.sport.cz/fotbal/synot-liga/clanek/659269-lafata-se-priznal-penaltu-jsem-prihral-a-nejsem-na-to-pysny.html#section-artcl

Zobrazeno 1787 krát
Naposledy upraveno: čt., 9. duben 2015 11:49
Pro psaní komentářů se přihlaste