po., 14. říjen 2019 22:54

Theophilos šampionem Velké pardubické. Váňa slaví trenérský úspěch

Theophilos s Josefem Bartošem těsně před cílem Theophilos s Josefem Bartošem těsně před cílem Zdroj: Česká televize
Pardubice – V neděli 13. října proběhl již 129. ročník legendárního dostihu Velká pardubická. Vítězem se stal nováček Theophilos s žokejem Josefem Bartošem v sedle. Z vítězství se raduje také trenér Josef Váňa.

Na start Velké pardubické se letos postavilo 21 koní. První start se nezdařil, proto jezdci vyrazili na téměř sedmikilometrovou trať až napodruhé.

Ve vedení se po celou dobu závodu udržoval Bridgedur s žokejem Josefem Myškou v sedle. Své prvenství si ale udržet nedokázal, po Havlově skoku uklouzl a ztratil vedení. Do popředí se tak mohl dostat Theophilos. V cílové rovince za sebou nechal druhého Strettona a třetího Chicname de Cotte a ukázal, kdo má být letos vítězem. K vítězství mu pomohl zkušený žokej Josef Bartoš, kterému se v mnulosti podařilo dostih dvakrát vyhrát. Poprvé v roce 2006 s Decent Fellow a podruhé o dva roky později se Sixteen.

Podle kurzů sázkových kanceláří byl jasným favoritem loňský vítěz Tziguane du Berlais. Ten upadl na Taxisově příkopu a závod nedokončil, spolu s ním skončili i další tři koně. Taxisův příkop je považován za nejtěžší překážku na trati, která nejednou překazila žokejům vysněné vítezství. Letošní šampion si vedl o poznání lépe. „Taxis skočil perfektně, dobře připravený kůň to skočí jak malinu, jak říká pan Váňa. Jel jsem trošku defenzivně, jak mě to šéf učil celé roky," komentoval Bartoš.

Vítězství oslavuje také Josef Váňa. Osminásobný vítěz Velké pardubické se raduje z dalšího úspěchu, a i když už dávno opustil dostihové sedlo, věnuje se trenérství. Theophilos pochází z Dostihového klubu iSport-Váňa, který vlastní syndikát s více než stovkou členů. Josef Váňa pronajal svého svěřence klubu. Nejdříve byl prudké povahy, ale díky přístupu trenérů dokázal triumfovat. „Děkuju šéfovi a paní Váňové, jakou s ním udělala práci. Z nevyzpytatelného zmetka teď je šampion," řekl rozradostněný Bartoš v České televizi.

Zobrazeno 947 krát
Naposledy upraveno: st., 16. říjen 2019 12:55
Pro psaní komentářů se přihlaste