Tentokrát se nerozdávalo hotové jídlo, jak tomu bylo vloni na Václavském náměstí, během Hostiny pro tisíc, místo toho si lidé mohli koupit čerstvou zeleninu za symbolické ceny. Čeští zemědělci z okolí Prahy dodali brambory, květáky nebo třeba mrkve, které by jinak zkompostovali kvůli nevyhovující velikosti, zažloutlým lístkům nebo zkroucenému tvaru.
Dobrovolníci chtěli tímto happeningem ukázat, že pěstitelé nemusí „nevyhovující“ úrodu hned vyhazovat, ale mohou ji darovat. Například potravinové bance, která následně dál distribuuje potraviny potřebným. „Protože jsou mezi našimi odběrateli také dětské domovy, azylové domy pro matky s dětmi, domovy na půl cesty, Klokánky a další zařízení pečující o děti, přivítali bychom přísun čerstvého ovoce a zeleniny, které jsou nezbytné pro zdravý vývoj dětského organismu,“ uvedla pro zachranjidlo.cz Věra Doušová, předsedkyně Potravinové banky Praha
Adam Podhola, tiskový mluvčí pro Zachraň jídlo k problematice dodává: „Problém plýtvání jídlem je velice komplexní a má mnoho rozměrů. Rozhodli jsme se upozornit zrovna na tuto část potravinového řetězce, protože se vyhazováním jídla při jeho výrobě a distribuci u nás nikdo nezabývá. Existuje přitom způsob, jak alespoň část nechtěné úrody zužitkovat, tedy darovat ji. Zároveň chceme vyzvat zainteresované subjekty ¬ tedy stát, zemědělce, obchodní řetězce a veřejnost ¬ aby začali o tomto problému diskutovat.“
Na závěr plýtvání v číslech. Podle OSN v Evropě skončí v odpadu 1,3 miliardy tun jídla ročně. To je přibližně třetina všech vyrobených potravin v hodnotě téměř 20 biliónů korun. Na jednu osobu tak připadá 96 až 115 kilogramů vyhozeného jídla ročně.