po., 12. listopad 2018 13:22

Top pět týmů v Premier League nezklamalo, o víkendu vlčího máku neprohrál ani jeden

Henrikh Mkhitaryan, střelec vyrovnávací branky Arsenalu a obránce Wolves Matt Doherty. Henrikh Mkhitaryan, střelec vyrovnávací branky Arsenalu a obránce Wolves Matt Doherty. Zdroj: www.arsenal.com
O víkendu, kdy si připomínáme sto let od konce prvního světového konfliktu, si fotbalové kluby ve Velké Británii ozdobily dresy smutečním květem vlčího máku. Držely minutu ticha a pak se, vzpomínkou na mrtvé, v povzneseném duchu a se slzou v koutku oka, vrhly do dalšího kola Premier League. 

Top pět týmů nejvyšší anglické soutěže, které jsou zároveň nejpravděpodobnějšími adepty na zisk titulu, odehrály svá utkání bez porážky. Tři z nich zvítězily a jen dva týmy z hlavního města remizovaly. Žádné brankové hody se ovšem nekonaly. Kromě smutné připomínky krvavých dějin byl v neděli na pořadu dne i jeden svátek fotbalu. Derby o Manchester patří v současnosti k jedné z největších oslav ostrovního fotbalu. V krátké rekapitulaci si shrneme, jak si pět týmů z dlouhodobou formou v nejlepší lize světa vedlo.

Manchester City – Manchester United 3:1
Lídr soutěže a tým s nejdominantnějším stylem hry vyzval na svém Etihad Stadium celek José Mourinha, který byl po výhře v Lize mistrů na půdě Juventusu naočkovaný dobrou náladou. Přesto se na bitevním poli v Manchesteru neutkaly rovnocenné týmy. Hvězdy City pod taktovkou geniálního španělského trenéra Pep Guardioly celý zápas opanovaly. Důkazem budiž jediná střela United na bránu, navíc onu osamocenou ránu Rudých ďáblů mezi tři tyče vyslal Martial z penaltového puntíku. Převahu City dokázal už v prvním poločase využít David Silva, z malého vápna propálil Davida de Geu. Ještě veseleji pro domácí bylo hned ve třetí minutě druhého poločasu, Sergio Agüero nedal dělovkou k pravé tyči žádnou záminku k pochybám. Po chvílí šel sice Lukaku k zemi a Martial proměnil pokutový kop, ovšem tehdy se radovali naposledy. Převaha byla jasná natolik, že před posledním gólem Gündogana v závěrečných minutách zápasu napočítali fotbalový statistici celkem 44 přihrávek bez přerušení. Klidná koncovka německého středopolaře byla jen třešničkou na dortu. „A ten závěrečný kulečník na levé straně, to bylo až ponižující,“ vyjádřil se k zápasu „kočka a myš“ fotbalový expert Karel Häring.

Liverpool – Fulham 2:0
Hostující nováček z Londýna prožívá krušný vstup do soutěže a tísní se na úplném chvostu tabulky. Liverpool oproti tomu nahání rivala z Manchesteru a ze své druhé pozice ztrácí pouhé dva body. Fulham mohl pouze překvapit a ani to se mu nepovedlo. Konečný dvougólový rozdíl je vzhledem k průběhu hry téměř zázrak. Liverpool předváděl svůj typický fotbal nabušený energií svého lišáka na lavičce Jürgena Kloppa. V první půli se od středové čáry rozeběhl Mohamed Salah, když se frenetický Egypťan dá do pohybu, těžko ho někdo může vůbec pronásledovat. Křídelník svůj padesátimetrový sprint dokázal přetavit v gól a pár minut po začátku druhé půle na něj ranou z voleje navázal stejně nevysoký levák Xherdan Shaqiri. „Bylo velmi důležité předvést dobrý výkon, zvlášť po poslední porážce v Lize mistrů,“ komentoval vítězství střelec druhého gólu a odkázal na ostudnou porážku v srbském Bělehradu.

Chelsea – Everton 0:0
Utkání bez gólů. Bušení do hradeb Evertonu. Skvělý výkon gólmana anglické reprezentace a strážce hostující svatyně Pickforda. Blues nezahráli špatný zápas, tlačili, stříleli. Vše zbytečně. Spoustu šancí pokryla výborně fungující obrana v čele s letní posilou z Barcelony Minou, a když už obranný val Toffies překonala útočná síla Chelsea, stál, létal, kouzlil již zmíněný bravurní brankář Pickford. Chelsea snad remíza může mrzet, stále se ale pohybuje těsně za vedoucí dvojkou. Everton oproti tomu odjíždí do Liverpoolu s vědomím, že v Londýně uloupil bod navíc. Fanoušci se dočkali již druhé bezbrankové remízy mezi oběma týmy v řadě.

Crystal Palace – Tottenham Spurs 0:1
Jedno z menších londýnských derby nám nabídl souboj na Selhurst Park. Pro soupeře většinou velmi nepříjemný stánek, na kterém tvoří výbornou kulisu místní ultras. Hostující tým ze severu Londýna má ohromný problém s marodkou. Jen torzo týmu přijelo o pár kilometrů vedle svého sídla potvrdit poslední triumf na hřišti Wolves. Povedlo se. Jedna šance Foytha, jeden gól a tři body na kontě. Crystal Palace rozhodně neplnil úlohu outsidera, většinu času sice strávil pod míčem, ale vyráželi k nebezpečným útokům a na šance s přehledem vyhráli. Přesto i jediná šance, kterou si Spurs vytvořilo, skončilo v sítí. Kohoti mají bohužel i špatné novinky, jejich tým lazaretů se pravděpodobně rozšířil a následující zápasy se silnými konkurenty z Londýna (Chelsea doma a Arsenal venku) mohou rozhodnout, kterým směrem bude pokračovat sezóna zbytku legionářů argentinského šéfa lavičky Tottenhamu Mauricio Pochettina.

Arsenal – Wolves 1:1
Již šestnáct zápasů bez porážky, úctyhodná bilance rozjetých svěřenců trenéra Arsenalu Unai Emeryho. Před sezónou napsali fotbalový experti miliony různorodých pohledů na pokračování Kanonýrů pod novým trenérem, s ohlédnutím za dvacetiletou trenérskou „diktaturu“ Arséna Wengera byly rozporuplné názory nabíledni. Ovšem nyní je jasné, že nový projekt se španělským koučem funguje, i přestože Gunners tentokrát nepřesvědčili, naopak dotahovali výsledek v posledních chvílích zápasu. Vyrovnání, výdech všech napjatých fandů a radost z prodloužení kladné série zařídil svým druhým gólem v sezóně Mkhitaryan. Wolves zanechali na Emirates Stadium velmi pozitivní pocit. Po obdrženém gólu se vrhli do útoku a uklidnění fanoušci Arsenalu si kousali nehty, aby poslední dvě gólovky Vlků neskončili v síti.

Zobrazeno 1701 krát
Naposledy upraveno: po., 12. listopad 2018 21:12
Pro psaní komentářů se přihlaste