po., 4. duben 2022 22:47

Tradiční festival Na jednom břehu se přesouvá na příští rok, část kapel ale známe už teď

Na jednom břehu 20. ročník plakát Na jednom břehu 20. ročník plakát Zdroj: najednombrehu.cz
Hradec Králové - Už téměř dvě desetiletí se poslední květnovou sobotu nesou Hradcem Králové tóny world music, letos tomu tak ale nebude. Festival Na jednom břehu, který se právě na tento žánr hudby zaměřuje, se tento rok kvůli následkům pandemie neuskuteční a dalšího ročníku se fanoušci dočkají až příští jaro.

Ještě na začátku roku přitom všechno vypadalo nadějně, na webových stránkách i na facebooku festivalu se objevila pozvánka na dvacátý ročník ve které pořadatelé slibovali živelný program. V průběhu jara přibyl i medailonek kapely Korben Dallas, která měla letos v květnu na festivalu také vystoupit. Na konci března však pořadatelé přišli s nečekanou zprávou, že letošní ročník se odkládá. „Ačkoliv se zdá, že je pandemie konečně na ústupu, očekávaný návrat k normálu bude trvat déle, než jsme předpokládali,“ píše za pořadatelský tým dlouholetá ředitelka festivalu Martina Součková. „Letošní festivalový den se, přes všechno naše úsilí, neuskuteční. Přeložení dvacátého ročníku na rok 2023 je v této chvíli pro nás jediné možné řešení,“ doplnila.

Přestože letošní ročník musel nakonec být odložen, pořadatelé se s fanoušky podělili alespoň o kapely, které by měly příští květen na festivalu vystoupit. Kromě zmiňovaných Korben Dallas ze Slovenska se proto návštěvníci budou moci těšit také na Ukrajinsko-Polskou kapelu Dagadana, slovenské DJ duo Malalata, mnohonárodní United Flavour nebo na české duo DVA. Ke všem výše zmíněným hudebním uskupením by se do příštího roku měly přidat ještě alespoň dvě kapely, a je možné, že to budou jména v hudebním odvětví značně proslulá. V minulosti se už na festivalu ukázali například Aneta Langerová, Radůza, Tata Bojs, J.A.R nebo Traband.

Festival Na jednom břehu má v Hradci Králové dlouholetou tradici, letošní ročník měl být už dvacátým v pořadí. Obvykle se festival opravdu odehrává na břehu, a to konkrétně na břehu řeky Orlice v Letním kině Širák. Od svého založení v roce 2003 se festival konal každý rok bez výjimky, a to i přes různé obtíže jako byly problémy s pronájmem tradiční festivalové lokace nebo loňská protiepidemická opatření. Letošní rok je proto vůbec prvním, kdy se festival neuskuteční.

Zobrazeno 661 krát
Naposledy upraveno: ne., 10. duben 2022 20:46
Pro psaní komentářů se přihlaste