so., 28. říjen 2017 11:05

Trans identita v dnešní společnosti a víra v sebe, to jsou letošní Mezipatra

Tématem letošního osmnáctého ročníku je Sami za sebe Tématem letošního osmnáctého ročníku je Sami za sebe Zdroj: http://mezimedia.capsa.cz
Praha, Brno - Ničím se neliší od ostatních jedinců kromě své sexuální orientace, přesto je od počátků lidské existence pronásledují a považují za něco nenormálního. Téma homosexuality je naštěstí v dnešní společnosti přijímáno čím dál lépe, ale najdou se i tací lidé, kteří se přes něj stále nemohou přenést. Toto se snaží změnit Mezipatra Queer Film Festival. K vidění bude téměř stovka snímků z celého světa, filmy hrané i dokumentární, retro i nově natočené, tvorba studentů FAMU a navíc spousta doprovodných akcí. Osmnáctý ročník letos zkoumá podoby trans identity v dnešní společnosti a nese téma Sami za sebe. Proběhne od 2. do 9. listopadu v Praze a o týden později, od 10. do 17. listopadu v Brně.


Každý rok má festival jinou průvodní znělku. Autorem té letošní je už po několikáté Štěpán FOK Vodrážka, bývalý student FAMU. „Ve znělce jsme se zaměřili na podoby trans identity v dnešní společnosti. Díky virtuální realitě může ústřední dvojice prožít situaci doslova sama za sebe. Na první pohled chlapec, který je ve skutečnosti dívkou, se pomocí virtuální reality přenese do jiného těla,“ vysvětluje Vodrážka hlavní myšlenku znělky. Vedení festivalu ji vypustilo do světa 17. října, den poté i program a předprodej vstupenek. Ty je možné zakoupit online nebo na pokladnách v pražských kinech Lucerna, Světozor, Kino 35 a Pilotů, v Brně pak v kině Scala. V brněnském ArtBaru Druhý Pád jsou vstupenky k dispozici pouze na místě. V Brně jsou navíc k dostání i výhodné festivalové permanentky v ceně pěti vstupenek (540 korun), které platí vždy na sedm projekcí dle vlastního výběru. V Praze jejich předprodej 18. října ukončili.


Téma festivalu Sami za sebe se pochopitelně odráží i ve výběru filmů. V dokumentární sekci se letos představí pět nových snímků. „Divákům a divačkám bych letos doporučil dokumenty Táta Abu (Abu) o vztazích v rodině s pákistánskými kořeny nebo Osekánek (Stumped). V obou se daří propojit osobní příběh se sociální nebo etickou otázkou,“ tvrdí dokumentarista a člen programového týmu Lumír Košař. Mezipatra zároveň návštěvníkům připomenou i loňského vítěze divácké ceny, dokument Irská královna (Queen of Ireland). Sleduje osud charismatické celebrity, drag queen Panti Bliss, která se mimo jiné silně angažovala v boji za zrovnoprávnění manželství pro všechny v Irsku.

 

Mezinárodní trháky i mladá kinematografie
Pražskou část festivalu ve čtvrtek 2. listopadu slavnostně zahájí finský biografický film Tom of Finland. „Jedním z prvních filmů, o jehož zařazení do programu jsme byli jednohlasně přesvědčeni, byl finský biografický film Tom of Finland. Heslo Sami za sebe zde ilustruje osud umělce, který po většinu života nemohl tvořit svobodně,“ odůvodňuje jeho výběr sama programová ředitelka Sandra Hezinová. Mezi další očekávané filmy patří norské drama Thelma, Na konci světa (God’s own country) či Misandrie (The Misandrists). Mezipatra představí i několik trháků, které sklidily úspěch na mezinárodních filmových festivalech. Německý snímek Cesta (Ein Weg) měl premiéru na letošním Berlinale, Rána (Inxeba) a Plážoví flákači (Beach Rats) zase zářili na americkém Sundance. Nebude chybět ani retrospektivní sekce nebo soutěž celovečerních filmů.


Stejně jako minulý rok se mohou diváci těšit na přehlídku krátkých filmů z Evropy a všech koutů Ameriky. Celkem 41 snímků se skládá do sedmi odlišných tematických bloků. „Do programu se letos po osmi letech vrátila i přehlídka českých krátkých filmů studentů a studentek FAMU, která nám poodhalí, jak mladí lidé zpracovávají queer tématiku v současné české kinematografii,“ prozradila členka programového týmu Pepa Lubojacki. Na blok studentských filmů, letos s názvem Queer as FAMU II, v pondělí 6. listopadu naváže i diskuze s jejich tvůrci. Mezipatra nejsou pouze o filmech, ale i bohatém doprovodném programu, vernisážích, přednáškách a stylových večírcích. Informace o všech projekcích a akcích lze dohledat na oficiálním webu www.mezipatra.cz.

Zobrazeno 2281 krát
Naposledy upraveno: st., 1. listopad 2017 13:46
Pro psaní komentářů se přihlaste