st., 8. prosinec 2021 21:38

Třinecké adventní podvečery zrušeny

Třinecké náměstí během adventních podvečerů 2019 Třinecké náměstí během adventních podvečerů 2019 Zdroj: Autor fotografie: Lucie Šloufová
Zrušení vánočních trhů zasáhlo i Třinec a jeho adventní podvečery. Organizátoři jsou zklamaní.

Třinec - Osmý ročník Třineckých adventních podvečerů měl být vyvrcholením oslav 90. výročí od povýšení Třince na město. Postupná vládní nařízení však akci zrušila. Třinecké adventní podvečery jsou každoroční společenskou událostí konající se na náměstí v centru města posledních čtrnáct dní před Vánoci. Organizují je Statutární město Třinec ve spolupráci s firmou SiTom servis s.r.o.

Pro návštěvníky byl i letos připraven bohatý kulturní program zaměřený především na hudební vystoupení profesionálních i amatérských umělců z regionu. Přichystány byly rovněž ukázky lidových řemesel a prezentace výrobků místních spolků. Letošní vánoční městečko se chystala nově zdobit také dřevěná zvonička přání. Program měl doplnit stánkový prodej punčů, medoviny, kávy, tradičních slezských bramborových placků a drobných vánočních ozdob.

Podle organizátorů je cílem této akce vytvoření příjemné předvánoční atmosféry pro setkávání rodin a přátel hlavně z Třince a jeho okolí. Zároveň chtějí podpořit místní sbory a soubory, řemeslníky a talentové umělce.

Přestože se nejedná o typické vánoční trhy, nýbrž o adventní podvečery, vztahuje se i na ně nařízení o zrušení vánočních trhů. To vydala vláda 25. listopadu, kdy byl potvrzen rekordní nárůst případů onemocnění covid-19 za den od začátku pandemie. Následně byl vyhlášen nouzový stav a s ním vydána další rozhodnutí a restrikce.

Nařízení je mnohými lidmi vnímáno jako kontroverzní. Návštěvníci ztratí možnost užít si adventní čas v příjemném venkovním prostředí, stánkaři přijdou o velkou část svých příjmů a organizátoři si zoufají, že jejich práce přišla už druhým rokem vniveč. „Co k tomu říci. Situace se opakuje. Jsme smutní a je nám to nesmírně líto. Určitě jsme nikdo nečekali, že by se i letos situace mohla opakovat. Do příprav jsme šli po loňském roce s daleko větší vervou, do poslední chvíle jsme doufali, že adventní městečko vydrží otevřené, byť s reprodukovanou hudbou. Bohužel se tak nestalo. Přesto se do dalších příprav pustíme znovu. Pevně věříme, že se realizace na potřetí povede,“ okomentovala situaci Lucie Šloufová, jedna z pořadatelek Třineckých adventních podvečerů.

Zobrazeno 370 krát
Naposledy upraveno: čt., 9. prosinec 2021 21:40
Pro psaní komentářů se přihlaste