po., 17. březen 2014 23:25

Trojlístek ozdobil Black Stuff

Den svatého Patrika se slavil i v Olomouci. Irský pub Black Stuff už po několikáté uspořádal tradiční zelené oslavy.

Pro vyznavače svátku zeleného trojlístku byl exkluzivně v nápojovém lístku k dostání St PADDY’S Drink, limitovaná edice irské whisky Jameson. Hosté objednávali i národní i pití Irů Guiness. Tmavé pivo s nasládlou chutí a hustou pěnou, který se tradičně čepuje do pinty. Vyhrát mohli návštěvníci spoustu dárků v podobě triček, klobouků a dalších věcí.

Pub kvůli akci otevřel tři bary. Z toho jeden venkovní, který byl vzhledem k počtu hostů žádoucí a umožnil náhodným kolemjdoucím připojit se k oslavám. Stoly uvnitř krčmy byly již od ledna všechny rezervované, a tak se na ulici před vstupem hromadily zástupy lidí.

Svatý Patrik byl starověký duchovní a misionář šířící křesťanství. Mezi jeho symboly patří zelená barva a trojlístek, s jehož pomocí vysvětloval princip Nejsvětější Trojice. 17. března je předpokládaným datem jeho úmrtí. Právě na tento den připadá irský státní svátek a nejvýznamější svátek Irů vůbec, Den svatého Patrika. Tradičně se schází zástupy zelených mužíků nejen v Irsku, ale také v USA a Kanadě, kde je díky početnému množství irských přistěhovalců také populární.

 

Zobrazeno 2321 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:47
Pro psaní komentářů se přihlaste