po., 17. duben 2017 16:26

Trump podepsal zákon, který dovoluje lovcům zabíjet medvědy i během zimního spánku

Zabíjení divoké zvěře na Aljašce dostalo zelenou Zabíjení divoké zvěře na Aljašce dostalo zelenou Zdroj: http://www.huffingtonpost.com
Aljaška – Bývalý americký prezident Barack Obama vydal během svého funkčního období několik dekretů a reforem týkajících se především ochrany životního prostředí a zvířat, velký ohlas měla také reforma zdravotnictví - Obamacare. Během prezidentských voleb slíbil Donald Trump, že Obamovy změny zruší, a tak se sliby snaží plnit. Jeho poslední zásah do Obamových změn znepříjemní život divoké zvěře na Aljašce.

Obama silně bojoval proti loveckým praktikám divoké zvěře po celých Spojených státech amerických. Navazoval tak na zákon „Predator Control“ platícím na Aljašce, který se mimo jiné týkal hlavně zákazu stopování, lákání a pronásledování zvěře z letadla. Lovci také nesměli zabíjet bezbranná zvířata. To se vše ale brzy změní, Kongres v úterý 21. března odhlasoval úpravu tohoto zákona z roku 1994 týkajícího se také medvědů, vlků a kojotů. Prezident Donald Trump jej v pondělí 3. dubna podepsal. Nyní tak již bude legální například pronásledovat a střílet medvědy ze vzduchu nebo vystopovat jejich brloh a zabít je v zimním spánku. To samé čeká i vlky, kteří jsou neméně ohroženi. Mláďata mohou být beztrestně vystřílena přímo v noře.

Republikáni souhlasí

„Špatná pro Aljašku, pro lovce i pro Ameriku,“ komentovali předchozí legislativu republikánští senátoři Dana Sullivan a Lisa Murkowski. Největší americká organizace za práva zvířat ale nesouhlasí. „Vlčí rodiny se budou zabíjet v norách, medvědy budou stíhat letadla. To, co Kongres udělal, by mělo šokovat každého milovníka zvířat v Americe,“ řekl Wayne Pacelle, ředitel organizace The Humane Society.

Podle člena Sněmovny reprezentantů Dana Younga, který změnu zákona navrhl, jde o navrácení suverenity jednotlivým státům, nikoliv o životy medvědů. „Musíme si uvědomit, že tady nejde o ty malé polární medvědy, grizzly nebo vlky v televizi. Jde o právo státu řídit, o to, nedovolit, aby za něj rozhodovala federální vláda,“ vysvětloval Young jeho důvody k podání návrhu. Dodal, že pokud s ním obyvatelé Aljašky nesouhlasí, neměli by ho příště volit.

Zobrazeno 2273 krát
Naposledy upraveno: út., 18. duben 2017 18:57
Pro psaní komentářů se přihlaste