út., 2. duben 2013 20:06

Tutanchamon opět navštívil Českou republiku

Putovní výstavu Tutanchamon - jeho hrobky a poklady od středy hostí Výstaviště v Praze 7. Vrátila se tak do České republiky po pěti letech, kdy lety měli zájemci možnost vidět rekonstrukci faraonovi hrobky a všeho, co ukrývá, v Brně.  Výstava je pro veřejnost otevřená od 28. března a potrvá až do konce června tohoto roku.

Expozice přesně zachycuje místo posledního odpočinku faraona Nebcheperure Tutanchamona, který vládl ve Starověkém Egyptě v první polovině 14. století před naším letopočtem. Vystavených je přes tisíc dokonalých replik předmětů v životní velikosti, od faraonova sarkofágu, přes zbraně a hudební nástroje, až po nejdrobnější šperky. Kopie se originálům, uloženým v Egyptském muzeu v Káhiře, plně vyrovnají a návštěvníci si je smí prohlédnout zblízka. Mohou tak pohřební komoru doslova objevovat a prozkoumávat jako první archeologové a průzkumníci.

Tutanchamonova hrobka objevil v Údolí králů v roce 1922 britským archeolog a egyptolog Howardem Carterem. S jeho životním příběhem se diváci mohou seznámit na výstavě, jako i s dalšími fakty a zajímavostmi staroegyptské civilizace.

Tutanchamon se proslavil především díky tomu, že si jeho hrobka jako jedna z mála uchovala své poklady, přestože byla už ve starověku narušena vykradači hrobů. Tutanchamon měl krátký život a dlouho se spekulovalo o jeho záhadné smrti. Krátce po otevření hrobky a vyzvednutí předmětů zemřelo několik lidí podílejících se na vykopávkách a vznikla tak legenda o faraonově kletbě.

Zobrazeno 2144 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:44
Pro psaní komentářů se přihlaste