ne., 3. prosinec 2023 10:59

Udrží si Jude Bellingham střeleckou formu, nebo mu zvlhne střelný prach?

Dres Realu Madrid Dres Realu Madrid Zdroj: Simon Reza on Unsplash
Dvacetiletý záložník Jude Bellingham zažívá bezesporu životní sezónu, v patnácti soutěžních zápasech vstřelil čtrnáct gólů a k tomu přidal tři asistence. Takhle skvělý vstup do bílého dresu měl pouze hvězdný Cristiano Ronaldo. Stomiliónová akvizice za dvacetiletého hráče se mohla zdát zpočátku hodně, ale Bellingham od začátku angažmá ukazuje, že lepší nákup Real Madrid udělat nemohl. Nejenže jeho gólové příspěvky drží bílý balet na přední příčce Španělské La ligy i v Lize mistrů, ale i jeho herní přínos je pro Real Madrid klíčový. Je však tahle neuvěřitelná forma udržitelná?

Podle renomovaného serveru Sofascore, který sleduje statistiky hráčů,  měl anglický reprezentant ve Španělské lize vstřelit podle očekávaných gólů (xG) pouze 5.32 gólů, což jeho 11 gólů velice převyšuje. V lize mistrů taky vstřelil dvakrát více gólů, než se očekává. Svými výkony překonává očekávání i těch největších optimistů a drží si pozici nejlepšího střelce týmu.

V minulém roce, kde hrál ještě v Německé Bundeslize za Borussii Dortmund, kde měl očekávaných gólů 8.2 a dokázal z toho dát 8 gólů, to ukazuje, že zdaleka překonává svůj gólový potenciál. Samozřejmě počet gólů, které Bellingham střílí nyní, je zásluhou více ofenzivní pozice v záloze, než kterou hrál v Dortmundu, přesto jsou čísla překvapivá. 

,,Myslím si, že jsem desetkrát lepším hráčem, než minulou sezónu. Učím se zde od všech hráčů. Kvalita je tu obrovská, jsem jako houba a snažím se tady vše nasávat,“ pronesl Jude Bellingham na začátku letošní sezóny.

,,Je úžasné, jak chodí do vápna. Najíždí tam jako motorka,“ pochválil ho trenér Realu Madrid Carlo Ancelotti v televizním rozhovoru. „Nikdo si nedokázal představit, že se tady adaptuje tak rychle a bude předvádět takové výkony. Překvapuje fanoušky, spoluhráče i soupeře,“ doplnil nejúspěšnější kouč v historii Ligy mistrů.

Díky statistikám z minulých let můžeme očekávat minimálně pomalý ústup produktivity. Real Madrid by se měl zaměřit, aby i další útočná esa v týmu začala hrál konstantě, protože spoléhat se čistě na Bellinghama může vést v budoucnu k velkým problémům. Jude Bellingham ukazuje, že je to generační talent a pokud by si udržel tuhle formu, může bezesporu pomýšlet na Zlatý míč pro nejlepšího hráče sezóny. 

Zobrazeno 379 krát
Naposledy upraveno: ne., 3. prosinec 2023 11:23
Pro psaní komentářů se přihlaste