pá., 25. únor 2022 12:53

Ukrajino jsme s tebou! Lidé na olomouckém náměstí vyjádřili podporu napadenému státu

Demonstrace na Žižkově náměstí v Olomouci Demonstrace na Žižkově náměstí v Olomouci Zdroj: olomoucky.denik.cz
OLOMOUC – Zhruba dvě stovky lidí přišli projevit nesouhlas s agresí Ruska vůči Ukrajině a podporu občanům napadené země při shromáždění na Žižkově náměstí v Olomouci. Zájemci mohli na místě podepsat také petici nazvanou Stojíme za Ukrajinou.

Nedaleko centra Olomouce na Žižkově náměstí proběhla ve čtvrtek 25. února neplánovaná demonstrace. Účastníci podepisovali petici, ve které vyjádřili podporu Ukrajině. Petici přišli podepsat nejen obyvatelé Olomouce, ale i studenti Univerzity Palackého. Někteří lidé drželi transparenty s nápisy „Ukrajino jsme s tebou!“. Mezi účastníky bylo také i několik ukrajinských studentů. Zazněla od nich slova díků i přiblížení situace lidí v jejich domovině. Na univerzitě působí přes 170 studentů a zaměstnanců Ukrajiny, kteří nyní zažívají strach o své rodiny a blízké. Podporu vyjádřil Ukrajině také hejtman Josef Suchánek či čeští a slovenští studenti. Akci dojemně zakončila ukrajinská hymna. 

Na podporu Ukrajiny se lidé scházeli i na dalších místech v Česku. Protesty tak probíhaly například v Praze, Brně či Ostravě. Na pražském Václavském náměstí se lidé sešli u sochy svatého Václava.  Demonstranti drželi transparenty s nápisy „Putin před mezinárodní tribunál“, „Stop Putin’s crime“ nebo „Ukrajinu nedáme“. V hlavním městě se protestovalo také u ruské ambasády v Korunovační ulici. Demonstraci Praha stojí za Ukrajinou! pořádala česká a ukrajinská komunita s podporou hnutí Milion chvilek.  

Lidé protestovali i před Honorárním konzulátem Ruské federace v Ostravě. Skandovali hesla na podporu Ukrajiny a měli s sebou i několik symbolických vlajek a transparent. Také významné ostravské dominanty jako je radniční věž a most Miloše Sýkory jsou od pondělního rána nasvíceny v ukrajinských barvách, tedy modře a žlutě. Na magistrátu i před hejtmanstvím visí ukrajinské vlajky. Podporu Ukrajiny napadené Ruskem mohli lidé vyjádřit i na veřejných shromážděních v Brně. Ve čtvrtek v podvečer se sešli na náměstí Svobody k modlitbě za Ukrajinu, otevřený byl také řeckokatolický kostel v Josefské ulici.

 

Zobrazeno 490 krát
Naposledy upraveno: pá., 25. únor 2022 13:35

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste