pá., 5. prosinec 2014 09:56

Ukrajinská jaderná elektrárna hlásí problémy

Kyjev - Ukrajinský premiér Jaceňuk ve středu informoval o výpadku jednoho z reaktorů Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny. O incidentu však promluvil s týdenním zpožděním. 

 „Vím, že v Záporožské jaderné elektrárně došlo k nehodě,“ řekl Jaceňuk. Doplnil, že už vyzval ministra energetiky Volodymyra Demčysyna, aby sdělil, jaké uskutečnil kroky k obnově dodávek energie. Ukrajinské ministerstvo energetiky následně oznámilo, že se problém netýká konkrétně reaktorů, ale energetických rozvodů.

Demčysyn na tiskové konferenci řekl, že s reaktory není problém. Potíže se totiž netýkají produkce elektrické energie, ale vnitřních energetických rozvodů, kde vznikl zkrat.

I přes tvrzení ministra, podle kterého reaktor pracuje normálně, technici odpojili blok, ve kterém ke zkratu došlo, od energetické soustavy. „Nyní ho nevyužíváme. Myslím ale, že problém vyřešíme do pátku,“ dodal Demčysyn.

Podle ministerstva energetiky se rozvodná síť v zemi potýká s výkyvy a za kolísání v energetické soustavě může mimořádná oprava reaktoru Záporožské jaderné elektrárny. 

Mezinárodní agentura pro atomovou energii zatím událost na Ukrajině nekomentovala. Podle mezinárodních dohod, přijatých po nehodě jaderné elektrárny v Černobylu, je povinností všech států ji informovat o haváriích, které by mohly mít dopad na další země.

  

Zdroj fotografie: ČTK

 

Zobrazeno 1406 krát
Naposledy upraveno: po., 8. prosinec 2014 17:24
Pro psaní komentářů se přihlaste