ne., 20. březen 2022 14:50

Ukrajinská výškařka Mahučichová získala zlato pro napadenou Ukrajinu na halovém mistrovství světa

Výškařka Jaroslava Mahučichová bere zlato na HMS 2022 Výškařka Jaroslava Mahučichová bere zlato na HMS 2022 Zdroj: Reuters
Dvacetiletá atletka, která byla nucena uprchnout z domova v Dněpru po ruské invazi na Ukrajinu, si zajistila premiérový globální titul v kariéře překonáním 202 centimetrů hned na první pokus. Stříbro brala Australanka Eleanor Pattersonová a bronz Nadezhda Dubovitskaya z Kazachstánu.

Na konci února ji v Dněpru vzbudily nad ránem ruské bomby, kvůli kterým hned několik dní strávila schovaná ve sklepě. Přesto se rozhodla do Bělehradu na halové mistrovství světa odcestovat a utkat se tak o titul mistryně světa. A to se jí vyplatilo. Ve výšce získala zlato, které věnovala nejen své rodině, ale také okupované zemi. 

Úřadující vicemistryně světa pod širým nebem a bronzová olympijská medailistka Mahučichová dorazila do Srbska po třídenní náročné cestě 9. března. Trénovat pro ni nebylo vůbec snadné. „Nemyslím na závody, na trénink. Skákat tady bylo psychicky strašně náročné, protože moje srdce zůstává v mé zemi,“ svěřila se britské BBC výškařka.

Dokázala se však zkoncentrovat i po neúspěšném pokusu na 192 centimetrech, kde zaváhala a zkomplikovala si tak závod. Ztrácela na bezchybné závodnice v čele s Pattersonovou a Naděždou Dubovickou. Reprezentantka Kazachstánu Dubovická vedla po výšce 198 centimetrů, protože jako jediná měla v tu chvíli čistý zápis. Dva metry však nepřekonala a brala tak bronz. Pátá žena loňské olympiády Pattersonová se dostala do vedení úspěšným pokusem na laťce ve výšce 200 centimetrů. 

To však nestačilo na Ukrajinku, která si zajistila triumf překonáním 202 centimetrů hned na poprvé. Na to už Australanka nedokázala zareagovat. Dorostenecká mistryně světa z roku 2017 Mahučichová tak získala první světové zlato v seniorské kategorii.

Reakce na ruský útok na Ukrajinu ji připravila o velkou soupeřku. Olympijská vítězka Maria Lasickeneová nesměla obhajovat halový světový titul, protože jako ruská závodnice má od Světové atletiky zakázaný start na mezinárodních soutěžích.

 

Zobrazeno 591 krát
Naposledy upraveno: ne., 27. březen 2022 11:02
Pro psaní komentářů se přihlaste