čt., 16. březen 2023 22:25

Unikátní hokejová výstava v Pardubicích. Nenechte si to ujít

Vchod na výstavu Dynamo 100 Vchod na výstavu Dynamo 100 Zdroj: Aleš Weniger
Pardubice - Od 18. ledna je na zámku v Pardubicích otevřena hokejová výstava Dynamo 100 k oslavě sta let pardubického hokeje. Výstava bude návštěvníkům otevřena až do 1. října tohoto roku.

Výstava se koná na pardubickém zámku v centru Pardubic. Fanoušci pardubického hokejového klubu či fanoušci hokeje se mohou těšit, že zhlédnou unikátní sbírku medailí, trofejí či různé dobové hráčské vybavení. Můžete tam nalézt i výstroj legendárního brankáře Dominika "Dominátora" Haška či jeho trofeje z NHL a nesmí chybět ani prsten pro vítěze NHL s Detroitem Red Wings ze sezóny 2001/2002. Výstavu taktéž tvoří kolekce 40 medailí, z toho 10 olympijských, včetně dvou zlatých medailí z Nagana zásluhou brankáře Haška a trenéra Vladimíra Martince. Výstavu doplňuje také 6 mistrovských titulů a také poslední přírůstek pro vítěze základní části sezóny 2022/2023.

Ve sbírce naleznete i bronzovou medaili z posledního mistrovství světa díky Matěji Blümelovi a také stříbrná medaile z uplynulého mistroství světa do dvaceti let. Kromě trofejí jsou zde vystaveny i historické dresy a dresy odchovanců pardubického Dynama. Součástí výstavy jsou tu televize se sluchátky, kde se můžete podívat a poslechnout si záběry z titulových sezón. Dalšími prvky výstavy jsou esportový koutek, kde si můžete zahrát na herní konzoli Playstation 5 a virtuální realita, kde si můžete vyzkoušet, jaké je to být během hokejového utkání na střídačce. 

„Pardubice jsou město sportu a jako muzeum jsme rádi, když můžeme oslavit významné hokejové výročí na pardubickém zámku. Velmi si vážíme spolupráce s hokejovým klubem,“ ocenil výstavu Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea v Pardubicích.  „Kromě jiného výstava předkládá kolekci 40 medailí, z toho 10 olympijských včetně zlatých naganských od brankáře Dominika Haška i trenéra Vladimíra Martince. Jsou tam i zlaté medaile z mistrovství světa," popsal kurátor výstavy Petr Dufek.

Otevírací doba pardubického zámku je od úterý do neděle od 10 do 18 hodin. Základní vstupné stojí 250 korun, zlevněné 150 korun (žáci, studenti, senioři). Rodinné vstupné vyjde na 500 korun a skupinové na 1500 korun.

zlatá medaile z Nagana

Zlatá medaile ze zimních olympiských her v Naganu 1998

výstroj Dominika Haška

Brankářská výstroj Dominika Haška z dob, kdy chytal v NHL

prsten pro vítěze Stanley Cupu

Prsten Dominika Haška pro vítěze Stanley Cupu s Detroitem Red Wings ze sezóny 2001/2002

 

Zobrazeno 625 krát
Naposledy upraveno: po., 20. březen 2023 10:57
Pro psaní komentářů se přihlaste