po., 12. duben 2010 18:09

Upřímná soustrast Polsku

Univerzita Palackého vyvěsila v pondělí polskou státní vlajku a smuteční vlajku, aby vyjádřila hluboký zármutek nad tragickou událostí, která potkala Polsko.

Vlajky budou viset nad vchodem do Filozofické fakulty a Rektorátu UP na Křížkovského ulici pravděpodobně po celou dobu jeho konání.

Jak uvádějí stránky Palackého univerzity, rektor Miroslav Mašláň zároveň zaslal polské ministryni vědy a vysokého školství prof. Barbaře Kudrycké kondolenční dopis, v němž jí za celou univerzitu vyjádřil podporu v nynějších tragických okamžicích a ujistil ji o pokračování spolupráce mezi UP a jejími polskými partnery.

Polský stát přišel v sobotu 10. dubna o značnou část vysokých státních činitelů. Při letecké nehodě u Smolensku zemřel prezident Lech Kaczyński. Mezi oběťmi jsou také jeho družka, guvernér Národní banky, velení armády, poslanci parlamentu a další osoby. Prezidentské letadlo Tupolev chtělo v ranních hodinách přistát na vojenském letišti u Smolensku, ale hustá mlha to nedovolovala. Pilot to zkoušel čtyřikrát a při posledním pokusu zavadil v nízké výšce o vršky stromů a zřítil se.

Rakev s ostatky prezidenta dorazila do Polska v neděli. Na letišti se konal soustrastný obřad, kdy se prezidentu přišlo poklonit několik desítek vládních činitelů a rodina s nejbližšími příbuznými, mezi kterými bylo i dvojče prezidenta, bývalý premiér Kaczyński.

Polský premiér vyhlásil týden státního smutku za oběti tragédie.

Česká republika bude truchlit s Polskem. Prezident Václav Klaus vyhlásil na den pohřbu obětí státní smutek. Jeho přesný průběh však vládá projedná až v úterý 13.dubna. Neměla by se konat žádná sportovní utkání, vysílat komedie nebo hrát v divadlech.

Zobrazeno 2395 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:38

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste