út., 1. březen 2022 11:45

Tereza Voborníková uhájila zlato v nedělním závodu juniorského MS v Soldier Hollow

Souboj o první příčku s Italkou Hannah Auchentallerovou Souboj o první příčku s Italkou Hannah Auchentallerovou Zdroj: Facebook: Český biatlon, Björn Reichert
Utah, USA - Po bronzovém umístění z vytrvalostního závodu a zlatu ze sprintu na MS biatlonu juniorů potvrzuje Tereza Voborníková svým druhým triumfem skvělou běžeckou formu. Nezpomalily ji ani tři chyby na střelnici (0+2+1+0). I když před poslední položkou běžela na páté pozici, čisté konto při střelbě ve stoje ji zajistilo jasné prvenství po kolizi soupeřek. Na stupních vítězů vyjádřila podporu Ukrajině.

Medailová sbírka českého juniorského biatlonového týmu se znovu rozrostla o další nejcennější kov. Z prvního zlata ve vytrvalostním závodu mužů se těšil Jonáš Mareček. Následoval bronz Terezy Voborníkové také za vytrvalostní závod. Tím, ale medailové žně ani z daleka neskončily.
Jednadvacetiletá Tereza Voborníková, která zamířila na juniorský šampionát do amerického Soldier Hollow přímo z olympijských her v Pekingu, v neděli 27. února obsadila již druhou první příčku ve stíhačce po zlatém sprintu a stala se tak první českou juniorskou mistryní světa za rok 2022. Nikdo před ní ještě nezískal na jednom mládežnickém MS dvě zlata. Zároveň ji toto druhé vítězství zajistilo zelený trikot a kvótu pro závěrečný Světový pohár v Oslu. Nejvíce ji pomohla poslední čistá položka ve stoje. "Poslední položku jsem zvládla, protože jsem na ni přijela s čistou hlavou. Taky mě trochu uklidnilo, když jsem slyšela, že obě soupeřky přede mnou už chybovaly," uvedla na svazovém webu biatlonu.
Svým nejrychlejším během ze všech biatlonistek na trati odrazila nástup v závěrečném kole Italky Hannah Auchentallerové a uhájila tak první místo s náskokem 6,2 sekundy. „Upřímně, vůbec jsem nečekala, že Hannah pojede ten závěr tak výborně. Překvapila mě a donutila mě ze sebe vydat snad víc, než na co jsem měla. Opravdu mi to vůbec nechutnalo, bylo to až zničující," pochválila výkon své soupeřky. Svými dvěma nejcennějšími kovy tak navázala na současnou českou biatlonovou jedničku Markétu Davidovou, která světový titul vybojovala před čtyřmi lety v Estonsku také ve stíhacím závodě.
I přes to, že na nejvyšším stupni stála Tereza v Soldier Hollow již podruhé, neobešel se ceremoniál bez trapasu. Ve chvíli, kdy měla zaznít česká hymna, s údivem chvíli poslouchala a po pár tónech zaregistrovala, že to není česká hymna! Pořadatelé se následně omluvili a omyl napravili. „Na podruhé už vše dobře dopadlo, ale ty emoce se už rozutekly někde po Utahu,“ povzdychla si.


Aktuální situace na Ukrajině se projevuje také ve sportu
Ukrajinští biatlonisté včetně mistra světa z roku 2019 Dmytra Pidručného nebo olympionika Bogdana Cymbala již narukovali a jsou připraveni bránit svoji zemi proti ruskému útlaku a za cenu vlastního života. Českému biatlonu také není situace lhostejná. Čeští biatlonisté na svých sociálních sítích šířili výzvu Dmytra Pidručného, kde prosí o finanční podporu ukrajinské armády.
Šéf českého biatlonu Jiří Hamza přichází se svou vlastní iniciativou. Nabídl Volodymyrovi Brynzakovi, prezidentovi Ukrajinského biatlonového svazu ubytovací zázemí v Česku, jakmile jim to situace umožní. „Domluvil jsem se, že představitelé ukrajinského biatlonu – činovníci, sportovci, trenéři – mohou k nám do Hnanic poslat svoje děti a další rodinné příslušníky. Postaráme se o ně.“
Svou podporu Ukrajině ukázala i Tereza Voborníková. Při předávacím ceremoniálu vystoupila se sdělením „Modleme se za Ukrajinu“. Další biatlonisté rozjeli aukci olympijské kolekce a podepsaných startovních čísel. Aukci otevřel Mikuláš Karlík a hned vzápětí ho následovaly Markéta Davidová nebo Eva Puskarčíková. I když se na aukci stále přihazuje, vynesla už přes 100 000 Kč.


Zdroje: ČTK, biatlon.cz, Facebook

Zobrazeno 534 krát
Naposledy upraveno: pá., 4. březen 2022 18:28
Pro psaní komentářů se přihlaste