po., 6. leden 2014 17:22

Uzávěrka hokejových týmů do Soči se blíží

Uzávěrka týmů na Olympijský turnaj se neprodleně blíží. Jako první oznámily 1. ledna nominaci Spojené státy americké, které získaly před čtyřmi lety stříbrnou medaili. V jejich týmu figuruje spousta kvalitních jmen. Zrak je ale především upřen na obhájce zlata, Kanadu.
Hlavní trenér Kanady Pat Quinn to nebude mít se sestavením týmu vůbec jednoduché. V NHL se vyskytuje velké množství vynikajících hráčů a jen hrstka může jet na vysněný turnaj. Zároveň bude po celou dobu pod obrovským tlakem. Kanadští fanoušci totiž nepřipouští nic jiného než zlato. Jedno jméno si ale může kouč Quinn na soupisku připsat okamžitě bez jakéhokoliv zdlouhavého rozhodování, a to Sidneyho Crosbyho. Kapitán Pittsburghu, který dovedl javorové listy ve Vancouveru k nejcennějšímu kovu a který je označovaný jako nejtalentovanější kanadský hráč od dob Wayna Gretzkyho, vstřelil zlatý gól v prodloužení s USA. Crosby letos zažívá úžasnou sezonu a se 62 body kraluje celému bodování zámořské soutěže. Druhý Kane, který je už v nominaci USA, na něj ztrácí propastných 8 bodů. Kanaďany ve skupině čeká Finsko, Rakousko a Norsko.

Česká nominace je plná očekávání

Výběr Vladimíra Růžičky skončil na posledním turnaji pod pěti kruhy ve Vancouveru na nepopulárním sedmém místě. Čeští hokejisté chtějí letos bojovat o nejcennější medaile a odčinit tak prohru před čtvrtfinálovou prohru s Finskem, ke které došlo před čtyřmi lety a klíčem k dobrým výsledkům je podle trenéra národního mužstva  Aloise Hadamczika i správné složení týmu. O některých hráčích je už prakticky rozhodnuto, nad některými ale visí otazník. "O jistotě nominace se můžeme bavit pouze v případě brankářů. Tam si myslím, že je to celkem jasné. Bude to Ondřej Pavelec, Jakub Kovář a Alexandr Salák. Co se týče útočníků a obránců, tak tam je to hádání z křišťálového puku," podotkl k české  nominaci komentátor České televize Jiří Hölzel.

Podle odborníků by ale neměli v nominaci chybět hráči jako Jágr, Židlický, Plekanec, Krejčí nebo Eliáš. Spekulace se vyskytují především u jména Petra Nedvěda, který při účasti na Channel One Cupu ukázal, že má na to hrát na nejvyšší úrovni. "Mluvíme-li o Petru Nedvědovi, tam bych to viděl tak padesát na padesát. Je to vynikající hráč, což dokázal na Euro Hockey Tour. Ale přeci jen nevím, jestli ho do prvních dvou formací  trenéři nějakým způsobem vmáčknou. A Nedvěd není hráč, kterého si vezmeme na olympiádu, aby bránil, aby hrál ve čtvrté formaci a bránil nejlepší hráče soupeře," vysvětlil hokejový komentátor Martin Hosták. Hadamczik nemůže určitě počítat s Tomášem Hertlem, který zažíval nejlepší sezonu do doby, než se zranil a musel na operaci. Konečnou nominaci oznámí trenér v pondělí 6. ledna v 19:30.

 

Zobrazeno 1581 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste