út., 6. listopad 2018 13:48

V Hradci Králové se daří nezávislému filmu

Oficiální plakát festivalu Oficiální plakát festivalu Zdroj: filmdat.cz
Hradec Králové - V Hradci Králové devátý ročník Cinema open. Přehlídka nezávislých snímků, workshopy, prohlídka kina a promítárny - to vše si návštěvníci mohli užít zadarmo. Netradiční filmový festival se konal v pátek 2. a v sobotu 3. listopadu v královehradeckém kině Bio central.

Tento rok do programu organizátoři zařadili pětadvacet snímků různých žánrů a délek. Promítaly se komedie, parodie, dramata, horory, ale například i experimentální filmová tvorba. Jedním z hlavních bodů programu bylo promítání nového filmu Všechno bude, za účasti jeho producenta. Film vznikl v česko – slovinsko – polsko – slovenské koprodukci a režisér tohoto snímku získal tento rok ocenění za nejlepší režii na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Neprofesionální tvůrci díky tomuto projektu získávají cenné zkušenosti. „Jsem strašně rád za takovou příležitost. Můžu si tady vyměňovat názory s lidmi jako jsem já. Je i hodně filmařů, kteří se zde seznámili a dále pracovali na projektech společně,“ uvedl jeden z nezávislých tvůrců Lukáš Číhař. Na festival se může se svým filmem přihlásit naprosto každý. Snímky, které jsou uvedené v programu dále vybírají pořadatelé. Součástí programu je navíc i udílení cen Vortex. Cenu za nejlepší kameru letos vyhrála pohádka O vlásek zakletá. Za nejlepší scénář ocenila porota komedii Šichta. A hlavní cenu za nejlepší snímek si odnesli tvůrci historického dramatu Pláč svatého Šebestiána. Všichni výherci si odnesli šek na 25 000 korun a nejlepší snímek navíc čekala odměna 5 000 korun. 

Zobrazeno 1288 krát
Naposledy upraveno: po., 19. listopad 2018 13:28
Pro psaní komentářů se přihlaste