út., 10. leden 2012 00:42

V Lošticích otevírá historicky první tvarůžková cukrárna

Pro milovníky tvarůžků přišla dobrá zpráva z Loštic, tvarůžkové metropole v okrese Šumperk. Manželé Pištulkovi tam v úterý 10. ledna otevírají první tvarůžkovou cukrárnu v České republice. V nabídce budou podle slov paní Zdeňky Poštulkové jak tvarůžkové moučníky – kremrole, rolády, štrúdly apod., tak i slané speciality, mezi nimi bramboráček, hot dog, a dokonce i tatarák.

Manželé tyto lahůdky vyrábí už třetím rokem a dočkali se mnohých ocenění v několika domácích potravinářských soutěžích. Jejich ocenění zahrnují Českou chuťovku, Regionální potravinu, TOP výrobek OK a certifikát Haná regionální produkt.

Olomoucké tvarůžky, dříve nazývané olomoucké syrečky, jsou druh měkkého zrajícího sýra. Tvarůžky jsou jediným českým sýrem s výraznou, pronikavou chutí, která je závislá na stupni vyzrálosti a může se pohybovat v rozmezí od jemné až po zřetelně výraznou, a tvoří neodmyslitelnou část české kuchyně. Tvarůžky se vyrábějí z nesýřeného, kyselého tvarohu a kromě soli se nepoužívají žádné konzervační látky. Nejstarší ověřené zmínky, týkající se výroby tvarůžků, pocházejí z 16. století.

 

Zdroje:

http://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/v-losticich-oteviraji-prvni-tvaruzkovou-cukrarnu.html

http://cs.wikipedia.org/wiki/Olomouck%C3%A9_tvar%C5%AF%C5%BEky

 

 

Zobrazeno 2418 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:42
Pro psaní komentářů se přihlaste