ne., 26. únor 2017 18:01

V Rožnovské pokladničce pro Libušín bylo odevzdáno přes šedesát tisíc korun

Pracovníci muzea a města naposledy otevírají pokladničku na obnovu historické chaty Libušín na Pustevnách Pracovníci muzea a města naposledy otevírají pokladničku na obnovu historické chaty Libušín na Pustevnách Zdroj: Rožnov pod Radhoštěm
Rožnov pod Radhoštěm – Celkem 62 447 korun odevzdali Rožnované a návštěvnici do pokladničky v turistickém informačním centru města v rámci sbírky na obnovu vyhořelé historické chaty Libušín. Při jejím posledním otevření pracovníky muzea a města se v pokladničce nacházelo 6 705 korun. Celá sbírka totiž v pátek skončí.

Pokladnička byla v prostorách informačního centra umístěna od roku 2014 a její otevření bylo poslední. Sbírka v pátek 3. března končí. „Chtěli bychom touto cestou moc poděkovat za poskytnuté finanční prostředky, které budou použity na obnovu Libušína. V rámci celé sbírky nám k 20.2.2017 lidé i firmy věnovali celkem 9 871 839 korun, což je neuvěřitelná částka,“ netajil radost z výsledků sbírky ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš, podle kterého celková částka však ještě mírně vzroste. Sbírka totiž oficiálně končí 3. března a ne všechny pokladničky byly dosud otevřeny.
Obnova celé turistické chaty, která byla v roce 1899 postavena podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče, a kterou před třemi lety zachvátil požár, vyjde téměř na osmdesát milionů korun. Obnovu zaplatí z části ministerstvo kultury, Valašské muzeum v přírodě získalo peníze i od pojišťovny. Na rekonstrukci přispěli víc než desetimilionovou částkou i lidé, firmy a další instituce. Stavba začala v červnu roku 2016 a potrvá zhruba tři roky.
Kvůli požáru byl loni v květnu obžalovaný z obecného ohrožení z nedbalosti padesátiletý muž z Karvinska. Je podezřelý z toho, že v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles. Hrozí mu až osmiletý trest.

Zobrazeno 2089 krát
Naposledy upraveno: po., 27. únor 2017 14:02
Pro psaní komentářů se přihlaste