út., 23. listopad 2010 22:42

Vatikán upřesňuje papežův výrok o ospravedlnosti užití kondomů

Vatikán objasnil stanovisko papeže Benedikta XVI, který nedávno prohlásil, že používání kondomů k prevenci HIV lze považovat za akt zodpovědnosti.

Toto objasnění následovaly komentáře naznačující, že papež uznal použití pouze za zvláštních okolností.

Kniha, ze které pochází jeho výrok- (Light of the World: The Pope, the Church and the Signs of the Times), byla publikována na základě rozhovoru s německým novinářem Peterem Seewaldem. V textu papež tvrdí, že používání kondomů může za jistých okolností snížit pravděpodobnost infekce, jako hlavní příklad uvádí mužskou prostituci.

Papežovo tvrzení bylo zpochybňováno, protože v italském překladu knihy bylo užito výrazu pro prostitutku, zatímco v německém originálu šlo o maskulinní tvar tohoto slova.

Mluvčí Vatikánu, Otec Federico Lombardi prohlásil, že se osobně tázal papeže, zda bylo užití tvaru slova „prostitutka“ v italské překladu vážným problémem.

„Řekl, že ne“, tvrdí Lombardi, „Problémem je, že to je první krok k zodpovědnosti, k braní v úvahu nebezpečí života toho, s kým máme vztah.“

To platí stejně pro ženy, muže i transsexuály,“ dodal.

I přes tento výrazný posun Vatikán stále věří, že správnou cestou k předcházení nákaze virem HIV je změna přístupu k sexualitě. To dokazuje další papežův výrok, tedy, že „ používání kondomů není tím pravým způsobem, jak zacházet s démonem HIV infekce.“

Papežův přístup k homosexualitě a ochraně před oplodněním zůstává nezměněný, v ostatních pasážích knihy ujišt´uje, že Vatikán je stále v opozici k obojímu. Za její přístup k antikoncepci je římskokatolická církev dlouhodobě kritizována právě v souvislosti s šířením viru HIV.


Zdroje:

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11821422

http://www.mediafax.cz/zahranici/3130830-Papez-pripousti-kondomy-pro-homosexualy-i-heterosexualy-upresnil-Vatikan

Fotozdroj:

http://i.idnes.cz/09/052/gal/ZRA2afd55_MDF01706.JPG



Zobrazeno 2420 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40

Související články

40 let stigmatu - příběh viru HIV
40 let stigmatu - příběh viru HIV
  pá., 19. duben 2024 16:52
Papež František v zemi biblických předků
Papež František v zemi biblických předků
  po., 8. březen 2021 22:08
Časopis STIGMA - realizace projektu
  čt., 9. květen 2019 19:59
Pro psaní komentářů se přihlaste