čt., 9. březen 2023 21:41

Ve vytrvalostním závodě kralovaly Italky, mezi muži triumfoval Benedikt Doll

Ilustrační fotografie Ilustrační fotografie Zdroj: Christian Bier, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Östersund - Italské biatlonistky Dorothea Wiererová a Lisa Vittozziová opanovaly první závod ve švédském Östersundu. Ve stejný den, tedy 9. března, závodili také muži. Nepřítomnosti Johannese Bøa a dalších norských hvězd dokázal nejlépe využít Němec Benedikt Doll. Nejlepším českým umístěním bylo shodně třinácté místo Markéty Davidové a Michala Krčmáře.

Předposlední zastávka Světového poháru v biatlonu odstartovala vytrvalostními závody. Jako první se na start postavily ženy, které v mrazivém počasí zápolily na trati dlouhé patnáct kilometrů. Díky čisté a rychlé střelbě zvítězila Dorothea Wiererová. Italskou dominanci na stupních vítězů podpořila Lisa Vittozziová, která rovněž sestřelila všech dvacet terčů. Se svojí krajankou prohrála o více než dvacet pět sekund, ale díky druhému místu získala malý křišťálový glóbus za tuto disciplínu. Bronz vybojovala Němka Denise Herrmannová-Wicková, která si připsala jednu trestnou minutu, a to hned na první položce.

Největší česká naděje, Markéta Davidová, vyrazila na trať s číslem jedna. První tři položky odstřílela čistě a dlouho tak živila naděje na stupně vítězů. Poslední zastávka na střelnici jí ale nevyšla a se dvěma trestnými minutami se zařadila na třináctou příčku. Druhou nejlepší Češkou byla Lucie Charvátová, která stejně jako Davidová dvakrát chybovala. V cíli nakonec figurovala na dvacátém šestém místě. Ostatní české reprezentantky nebodovaly.

Mužský závod poznamenaly absence kvůli nákaze koronavirem. Do závodu nenastoupil již jistý vítěz Světového poháru Johannes Thingnes Bø, jeho bratr Tarjei a druhý muž celkového hodnocení Sturla Holm Laegreid. Absentoval i Švéd Sebastian Samuelsson a Quentin Fillon Maillet z Francie. Z vítězství se nakonec radoval Němec Benedikt Doll, který zazářil bezchybnou střelbou a rychlým během. Druhého Tommase Giacomela, teprve dvaadvacetiletého mladíka z Itálie, porazil o více než minutu. Nor Vetle Sjåstad Christiansen si třetím místem zajistil malý křišťálový glóbus.

Michal Krčmář třináctým místem napodobil svoji kolegyni z reprezentace Davidovou. Do poloviny závodu si český biatlonista držel čisté střelecké konto, na třetí i čtvrté položce si ale připsal po jedné trestné minutě. Do první dvacítky se vešel i Jakub Štvrtecký, který se na střelnici mýlil třikrát. Na body dosáhl také Jonáš Mareček, který s vysokým startovním číslem a jednou chybou na střelnici obsadil třicáté druhé místo.

Biatlon ve Švédsku bude pokračovat v sobotu 11. března štafetami žen a mužů. O den později jsou na programu závody s hromadným startem, ve kterých se z českých reprezentantů představí Davidová a Krčmář.

Zobrazeno 446 krát
Naposledy upraveno: út., 14. březen 2023 08:59
Pro psaní komentářů se přihlaste