st., 9. květen 2018 10:36

Ve zlínské zoo pokračuje výstavba expozice Karibuni. Slonice Zola už bude rodit do nového

Výstavba koridoru pro slony. Výstavba koridoru pro slony. Zdroj: www.zlin.eu
Zlín – V průběhu loňského podzimu zahájila zlínská zoo výstavbu jedinečného projektu Karibuni, který je tematicky laděn do prostředí střední a západní Afriky. Dominantním prvkem celé expozice se stane chovatelské zařízení pro slony africké, kterým Karibuni poskytne takřka třetinu své rozlohy. Na konci dubna projekt odstartovala stavba prvního ze dvou výběhů pro slony.

„Nový výběh bude mít tři hektary, jeho součástí bude i velká vodní plocha. Stavební firma již dokončila oplocení výběhu a ohraničení jezera ve spodní části výběhu. Probíhají terénní úpravy přímo ve výběhu, vznikají ochranné příkopy a hráze kolem oplocení. Ty budou sloužit jako přirozená bariéra kolem cesty, po které jednou pojedou africké trucky s návštěvníky,“ uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Vedení zoo předpokládá, že výběh budou sloni využívat už v letošním roce. Zahrada totiž s napětím očekává narození prvního mláděte slona afrického v České republice. Stavební firma proto vybudovala i koridor, který propojí stávající výběh s novým. „Tímto průchodem slonice projdou do nového výběhu. Stále však budou využívat současný pavilon včetně venkovního výběhu. Slonice Zola tak porodí ve známém prostředí, nechceme ji v žádném případě stresovat nějakými změnami. Po určité době pak chovatelé začnou naše slony postupně zvykat na vybudovaný průchod a výběh,“ dodal Horský. Zoo musela navíc kvůli bezpečnosti zajistit přeložení kabelů vysokého napětí, které vedly přes Karibuni, do země. Následně zahájila přípravné práce, které usnadní realizaci oplocení celé oblasti.

Na dokončený výběh naváže v letošním roce výstavba další části chovného zařízení, která by měla být hotová v roce 2020. Nový pavilon bude mít plochu 3 600 metrů čtverečních, což představuje rozlohu dnešního výběhu slonů včetně vnitřního pavilonu. Společné vnitřní ustájení pro slony bude patřit mezi tři největší zařízení svého druhu v rámci světových zoo. Mezi největší lákadla nové expozice patří safari trucky, loďky nebo kemp přímo v areálu Karibuni.

Zlínská zoo je nejnavštěvovanějším turistickým cílem Moravy. Každoročně sem zavítá víc než 600 tisíc návštěvníků, v roce 2016 to bylo rekordních 668 303 osob. V rámci patnácti českých zoo jí v návštěvnosti patří druhé místo, předběhla ji pouze Zoo Praha.

Zobrazeno 3406 krát
Naposledy upraveno: st., 23. květen 2018 18:19

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste