út., 18. duben 2017 22:33

Velikonoce ve znamení tance

Logo Taneční skupina roku Logo Taneční skupina roku Zdroj: http://tanecniskupinaroku.cz/cze/site/index_cze.html
Třinec – Někdo se připravoval na velikonoční svátky, ale jiní v sobotu 15. 4. porovnávali taneční síly. Do Třince se totiž sjelo několik set tanečníků, aby se utkali v regionálním kole taneční soutěže Taneční skupina roku pro severní Moravu.

Již osmý ročník soutěže Taneční skupina roku je v plném proudu. Tentokrát se ale jedná o první ročník, kdy si vítězové z Česka mohou porovnat síly se skupinami ze Slovenska, Německa, Maďarska, Polska a dalších evropských zemí. Toto turné je v úzké spolupráci s rádiem Evropa 2. Celá soutěž probíhá průběžně od března do června po celé republice.

Tanečníci soutěží v různých stylových a věkových kategoriích. Co se týče věkové kategorie, ta je rozdělena na baby, děti, junioři a nakonec dospělí a senioři. Jednotlivá taneční vystoupení hodnotí odborná porota vybraná vyhlašovatelem soutěže. Postupně probíhají regionální kola, z kterých je vybráno 7 prvních formací z každého stylu a věkové kategorie, která se utkají na mistrovství Čech, dalších 10 choreografií je vybráno z regionálních kol na mistrovství Moravy. Na obou mistrovstvích skupiny bojují o prvních 6 míst, která jsou postupová a která jim tak umožní splnit si sen a soutěžit o titul mistra České republiky – Taneční skupina roku.

Do Třince se tanečníci sjížděli už od brzkých ranních hodin, jelikož od osmi hodin ráno se skupiny mohli registrovat a potvrdit tak přihlášky, které podali dříve v elektronické podobě. Mezitím probíhaly prostorové zkoušky určené nejmladším tanečníkům a v deset hodin byla celá soutěž oficiálně odstartována. Den to byl opravdu dlouhý a nikdy se nedá spoléhat na to, co je psáno na papíře, a tak třinečtí obyvatelé mohli během dne potkat dívky a chlapce v nejrůznějších kostýmech a nápaditých maskách na obličeji. Nejmenší tanečníci se výsledky dozvěděli kolem poledne, avšak juniorská a dospělácká kategorie si na vyhlášení musela počkat až do večerních hodin.Celým programem provázel ostřílený moderátor Evropy 2 Ondřej Vodný, který byl pro tanečníky také velkou oporou.

Letošní velké finále se odehraje první květnový víkend a kde jinde než v našem hlavním městě. V průběhu tří dnů a to od pátku 2.6. do neděle 4.6. budou tanečníci postupně bojovat o velkolepé ceny a hlavně cenný titul.

Zobrazeno 2062 krát
Naposledy upraveno: st., 19. duben 2017 12:48
Pro psaní komentářů se přihlaste