po., 8. květen 2023 22:12

Velká Británie má po 70. letech nového krále

Tematika korunovace byla v Londýně všudypřítomná Tematika korunovace byla v Londýně všudypřítomná Zdroj: Samuel Regan-Asante, Unsplash
Velká Británie - Na trůn Spojeného království usedl po 70. letech nový monarcha. Po smrti své matky Alžběty II. byl v sobotu v Anglii ve svých 74 letech korunován Karel III.

Nový britský monarcha byl ve Westminsterském opatství korunován v sobotních poledních hodinách arcibiskupem z Canterbury, který mu na hlavu nasadil korunu svatého Eduarda. Po jeho boku byla také korunována jeho manželka Camilla. Tím Velká Británie získala po 70. letech nového panovníka.

Na korunovační průvod do opatství se královský pár dopravil ve státním honosném zlatočerném kočáru, který byl vyroben k výročí 60 let od nástupu královny Alžběty II. na trůn v roce 2012. Během korunovačního obřadu usedl král Karel III. na korunovační trůn, který je starý více než 700 let.

Postupně nový král obdržel klenoty, žezlo, jablko a meč. Podobně jako při korunovaci královny Alžběty II. v roce 1953, se tato část obřadu odehrála v soukromí. Na korunovaci se objevil také králův syn Harry. Byl však přítomný jako pouhý divák a hned po korunovaci odjel. I přesto jeho přítomnost vyvolala zájem médií. 

Korunovace Karla III. ukázala, že britská monarchie je stále velmi živá a důležitá instituce, která má v Británii a po celém světě stále významnou roli. 

Zobrazeno 488 krát
Naposledy upraveno: po., 22. květen 2023 16:55
Pro psaní komentářů se přihlaste