čt., 21. únor 2019 23:57

Velké vítězství pro Slavii: Slaví postup do osmifinále Evropské ligy

Fotbalisté Slavie se radují z vyrovnávající branky na hřišti Genku Fotbalisté Slavie se radují z vyrovnávající branky na hřišti Genku Zdroj: Reuters
Genk - Po dlouhých šestnácti letech se fotbalisté Slavia radují z postupu do osmifinále Evropské ligy. Slávisté předvedli ve čtvrtek 21. února na hřišti belgického Genku parádní obrat, a i díky dvěma gólům Milana Škody zvítězili v odvetném utkání 4:1.

V základní sestavě Slavie se na hrotu objevil Milan Škoda a stoperskou dvojici vytvořili Kúdela s Delim, který nahradil suspendovaného Ngadea. Překvapivým tahem Jindřicha Trpišovského bylo zařazení Alexe Krále na pozici ofenzivního záložníka. Jen na lavičce naopak zůstali tradiční opory Stoch a Hušbauer.

Začátek utkání byl opatrný z obou stran, jenže už v desáté minutě se do vedení dostali domácí. Brankář Kolář chyboval při vyběhnutí a Leandro Trossard poslal míč do zcela odkryté brány. Slavia se ale dokázala rychle oklepat a přišlo vyrovnání. Po dobré spolupráci na levém křídle odcentroval Zmrhal a na zadní tyči našel nabíhajícího Coufala, který hlavou rozvlnil síť. Slavie od té chvíle diktovala tempo a hrálo se především na půlce Genku, ale do výraznější šance se už slávisté do konce poločasu nedostali.

Důležitý moment zápasu přišel v 52.minutě, kdy se po nedorozumění Vukoviče s Dewaestem dostal k odraženému míči Traoré a střelou k levé tyči poslal Slavii do vedení. Brankář Vukovič musel po tvrdé kolizi s Dawaestem střídat a Genk měl již po hodině zápasu všechny šance na střídání vyčerpané.

Slavia zanedlouho zasadila domácím další direkt. Po centru Stocha se k hlavičce dostal Souček, kterého sice vychytal Jackers, ale dobíhající Škoda už poslal míč do odkryté brány a přiblížil Slávii branám osmifinále. Definitivní tečku za zápasem udělal svým druhým gólem Milan Škoda, který se po rohovém kopu Stocha pověsil do vzduchu a razantní hlavičkou přidal čtvrtý gól. Lídr belgické nejvyšší soutěže jen marně hledal odpověď. Alespoň o snížení se snažil Ito, ale svým lobem pouze orazítkoval břevno, a Slavia si tak dokráčela za velkým evropským vítězstvím. Sešívaná euforie tak mohla propuknout naplno.

„Postup představuje obrovskou úlevu s ohledem na neuvěřitelné množství fanoušků, kteří za námi do Genku dorazili. Mluvil jsem s nimi v městě a říkal hráčům v šatně, že sem cestovali deset hodin autobusem, v noci pojedou zpátky a mnozí půjdou v pátek do práce. Kvůli nim jsme šťastní za účast mezi 16 nejlepšími," neskrýval po zápase nadšení trenér Jindřich Trpišovský.

Radost z vítězství neskrývá ani kapitán Milan Škoda. „Postup řadím samozřejmě vysoko. Hrozně si toho vážím. Po zápase jsem byl strašně pyšný jak na kluky, tak i na fanoušky. Všichni jsme si to užili a opravdu jsem byl hrdý.“ rozplýval se po zápase pro klubový web.

Zobrazeno 1249 krát
Naposledy upraveno: pá., 22. únor 2019 20:49
Pro psaní komentářů se přihlaste