×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 1407
pá., 29. duben 2016 20:41

Velkolepá Sinatrology zahájila své turné koncertem v Přerově

PŘEROV - Jedna z největších postav dvacátého století a hudební historie, Frank Sinatra, by v tomto týdnu slavil sté narozeniny. Při této příležitosti vzniklo úchvatné hudební vystoupení, ve kterém zazní největší Frankovy hity v podání českých i zahraničních interpretů. A úplně jako první v republice si toto představení mohli užít ve středu 9. prosince diváci v Městském domě.

Frank Sinatra byl legendární zpěvák a nekorunovaný král swingu, jehož tvorba ovlivnila velkou řadu ostatních umělců. Právě významné 100. výročí jeho narození si v prosinci připomíná celý svět včetně České republiky. Premiéru tohoto velkolepého koncertního turné si mohli přerovští posluchači vychutnat ve středu večer v sále Městského domu. „S Felixem Slováčkem jsem se o možnosti uspořádat tento koncert bavil zhruba před půl rokem. Dalo by se říct, že vystoupení v Přerově je takovou generálkou před hlavním galavečerem, který se uskuteční přesně v den Frankových narozenin (12. prosince pozn. red.) v Praze,“ sdělil Rudolf Neuls z Nadačního fondu Přerovského jazzového festivalu.

Právě v doprovodu špičkového RTV Big Bandu řízeného Felixem Slováčkem se na pódiu představili známí zpěváci a tanečníci, pro které je Sinatra dodnes velkou inspirací. Celým večerem provázel český swingový zpěvák Jan Smigmator, který patří k uznávaným evropským vokalistům, kteří swingovou muziku předávají dalším generacím a dodávají žánru zcela nový rozměr. Frankovy největší hity zazněly tak, jak je všichni dobře známe, ale také v premiérových verzích. Z českých hudebníků vzdali hold Sinatrovi Tereza Černochová, Jiří Stivín či Markéta Smejkalová. Ze zahraničních interpretů se představila slovenská vibrafonistka Ludmila Štefániková, německý swingař Tom Gaebel a filipínský zpěvák Arthur Manuntag. „Kdo nikdy neslyšel Sinatru, jakoby vůbec nežil! Jeho nahrávky mě provázejí celým životem a vždycky se k nim budu rád vracet. Byl to prostě král!,” řekl Felix Slováček, který si po vzoru Sinatrova duetu otce a dcery zahrál klarinetový duet se svým synem Felixem jr.

Součástí vystoupení byla i krátká taneční show, kdy tanečníci předvedli ukázkový swingový tanec a návštěvníky tak ještě více vtáhli do atmosféry dvacátého století. Na závěr večera se na podiu představili společně Tom Gaebel, Jan Smigmator a Arthur Manuntag, kteří zazpívali Frankovy nejslavnější písně – New York, New York a My Way. „V následujících dnech proběhnou koncerty v Brně a Ostravě a turné vyvrcholí sobotním večerem v Obecním domě v Praze. I přes ta velká města, která nás čekají, jsem rád, že jsme dnes hráli v Přerově, protože tady je opravdu skvělé publikum,“ řekl závěrem Jan Smigmator.

Zobrazeno 1837 krát
Naposledy upraveno: pá., 29. duben 2016 20:44

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste